Wat is een herbeleggingsindex?

Wat is een herbeleggingsindex?

Er bestaan een heleboel verschillende indices. Denk maar aan de AEX index, de Dow Jones of de DAX index. Deze indices worden echter niet allemaal op dezelfde manier berekend. Er zit een belangrijk verschil tussen een herbeleggingsindex en een prijsindex. In dit artikel leggen we je uit wat een herbeleggingsindex is en wat het verschil tussen deze en een prijsindex is.

Betekenis herbeleggingsindex

Bij een herbeleggingsindex worden, naast de koersen van de effecten, ook de inkomsten uit de effecten opgenomen in de index. Bijvoorbeeld het uitgekeerde dividend of de rente. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de inkomsten uit effecten worden herbelegd in dezelfde effecten. Dit geeft een vollediger beeld van het totale rendement uit beleggingen.

In een prijsindex of koersindex worden alleen de beurskoersen van effecten weergegeven. Het verschil tussen een koersindex en een herbeleggingsindex is dus het meenemen van de inkomsten uit beleggingen.

Soorten herbeleggingsindices

Er bestaan herbeleggingsindices van zowel aandelen als obligaties. Een herbeleggingsindex van aandelen neemt het eventuele dividend dat wordt uitgekeerd mee. Een herbeleggingsindex van obligaties neemt de rente over de obligaties mee in de index.

Een voorbeeld van een herbeleggingsindex is de Duitse DAX index of de S&P 500 index. De Nederlandse AEX index is geen herbeleggingsindex, maar een koersindex.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.