Goud is altijd al een waardevolle grondstof geweest. Vroeger werd goud gebruikt als valuta. Daarnaast stond het symbool voor rijkdom en macht. Het feit dat goud al eeuwenlang als kostbaar wordt gezien, bewijst de stabiliteit van het edelmetaal. In dit artikel leggen we uit wat je er als belegger aan hebt.
Hoe kun je beleggen in goud?
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. De ene methode brengt net wat meer risico met zich mee dan de andere. We zetten de belangrijkste manieren voor je op een rijtje.
Fysiek beleggen in goud
Allereerst kun je natuurlijk fysiek beleggen in goud, door bijvoorbeeld gouden munten te kopen. Dit is niet de meest rendabele manier van beleggen in goud, omdat je er alleen winst mee kunt behalen wanneer je het weer verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je het gekocht hebt. In de tussentijd ontvang je geen rendement.
Indirect beleggen in goud
Een andere optie is indirect beleggen in goud. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van beursgenoteerde mijnbouwbedrijven. Ook zijn er ETF’s die de goudprijs volgen. Wanneer de goudprijs stijgt, maak je winst.
Er zijn ETF’s die enkel in goud beleggen, maar er zijn ook ETF’s die beleggen in meerdere grondstoffen en edelmetalen.
Speculeren met goud
Verder kun je ook nog speculeren met goud. Dat gebeurt meestal via hefboomproducten, zoals turbo’s en opties. Met deze manier van beleggen kun je in korte tijd veel winst maken, maar het risico is ook aanzienlijk groter dan bij de andere manieren. Deze methode van beleggen is dan ook niet geschikt voor de beginnende belegger.
Redenen om (niet) te beleggen in goud
Veel investeerders zien beleggen in goud niet als een rendabele investering. Ook topinvesteerder Warren Buffett is geen fan. Goud heeft volgens hem geen enkel praktisch nut en kan alleen worden gebruikt om mee te speculeren. Hij vindt dat het een decoratieve waarde heeft, maar goud keert geen rente of dividend uit en heeft daarom geen mogelijkheid om er rijker van te worden.
Het niet opleveren van rendement is een groot nadeel van beleggen in fysiek goud. Zolang je het bij je houdt, en niet verkoopt, verdien je er niets aan. Pas als je het verkoopt voor een hogere prijs, verdien je er wat aan.
Een ander nadeel van beleggen in goud is de correlatie van de goudprijs met de Amerikaanse dollar. Wanneer de dollar daalt ten opzichte van de euro, is dat nadelig voor je belegging. Een stijging van de goudprijs kan vaak volledig teniet worden gedaan door de daling van de dollar.
Toch zijn er ook een aantal voordelen van beleggen in goud. Zo zal goud nooit volledig zijn waarde verliezen. Ook is goud waardevast en zal dus in de regel stijgen wanneer de inflatie oploopt.
Een ander voordeel van beleggen in goud is dat het zorgt voor meer diversificatie binnen je portefeuille. Vooral in tijden van hoge inflatie loont het om goud in je portefeuille te hebben. Daarnaast is de correlatie van goud met bijvoorbeeld aandelen negatief. In tijden van crisis kan een belegging in goud je verlies op je aandelenportefeuille beperken.