Wat is de UCITS-richtlijn?

Wat is de UCITS-richtlijn?

Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities, oftewel Instellingen voor Collectieve Belegging in Effecten, is de benaming van de afkorting UCITS. Wat deze afkorting inhoudt en waar het voor staat, zullen we in dit artikel uitleggen.

Alles weten over beleggen in fondsen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat regelt de UCITS-richtlijn?

De UCITS-richtlijn is opgesteld door de Europese Unie. Het moet ervoor zorgen dat beleggers beter beschermd zijn. De UCITS-richtlijn heeft betrekking op alle beleggingsfondsen binnen de EU. Wanneer een fonds niet aan de richtlijnen voldoet, mag het niet worden verhandeld.

UCITS-bewaarder

Door de invoering van UCITS is het voor alle fondsen verplicht om een externe fondsbewaarder aan te stellen. Deze bewaarder wordt ook wel een depositary genoemd. De depositary is verantwoordelijk voor het controleren van de kasstromen van het fonds. Ook is hij volledig aansprakelijk voor teruggave van investeringen die in het fonds zijn gedaan. 

De kans op fraude door het fonds wordt door de UCITS-regeling nihil.

Voor de externe bewaarder is het verplicht om een Key Investors Information Document op te stellen. Via dit document moeten beleggers geïnformeerd worden over alle zaken rondom het fonds. Zo wordt het fonds een stuk transparanter en weten beleggers wat er met hun vermogen gebeurt.   

Een andere vereiste is dat de depositary uit het vestigingsland van het UCITS fonds komt.

Het belang van een bewaarder

Voor beleggers is het heel belangrijk dat een fonds een bekwame fondsbewaarder heeft. In het verleden zijn hier namelijk veel problemen mee geweest. Een bekend voorbeeld is de Madoff-zaak:

Bernard Madoff heeft in 2008 voor miljarden euro’s beleggers opgelicht met zijn beleggingsfonds. Hij deed dit door dividenden aan bestaande beleggers te betalen uit het binnenkomende geld van nieuwe beleggers. Zo heeft hij veel geld achterover kunnen drukken. Het is waarschijnlijk de grootste indivudele ponzifraude ooit. 

Dit was mogelijk doordat er geen externe controle op de kasstromen van het fonds was. Door de invoering van UCITS regelgeving, moeten dit soort zaken niet meer voor kunnen komen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.