Wat is de management fee?

Wat is de management fee?

Wanneer een particulier geen tijd heeft om zelf zijn vermogen te beleggen, is het mogelijk om dit onder te brengen bij een fonds. Zo hoeft hij niet dagelijks met zijn vermogen op de beurs bezig te zijn. Deze fondsen worden beheerd door een fondsbeheerder. De prijs voor het onderbrengen van je vermogen in een fonds wordt de management fee genoemd.

Alles weten over beleggen in fondsen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Het in rekening brengen van de management fee

Een management fee staat ook wel bekend als beheerkosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het onderhouden van een fonds. Deze kosten worden in werkelijkheid niet betaald, het bedrag wordt in mindering gebracht op de waarde van het fonds waarin wordt belegd. De gemiddelde beheerkosten bedragen 1%.

Directeur grootaandeelhouder

Naast een fondsbeheerder heeft een directeur grootaandeelhouder (DGA) ook te maken met een management fee. 

Wanneer een DGA vanuit zijn eigen B.V. een management fee ontvangt, zal de Belastingdienst dit aanmerken als salaris. Hierdoor zal een DGA een management B.V. oprichten.

Deze management B.V. verhuurt zichzelf aan de onderneming van de DGA om de directietaken op zich te nemen. Het bedrijf betaalt vervolgens een management fee aan de opgerichte B.V.. Hierdoor staat de DGA niet op de loonlijst van zijn eigen B.V., maar ontvangt hij wel salaris.

Hieraan zit voor een DGA een fiscaal voordeel verbonden. Wanneer hij in loondienst was geweest voor zijn eigen B.V. had zijn salaris worden belast tegen hoogstwaarschijnlijk het hoogste tarief in box 1. Wanneer een DGA dit belast vanuit zijn management B.V. hoeft er ‘’slechts’’ vennootschapsbelasting over te worden betaald. Hierbij wordt er dan over 25% van het inkomen belasting betaald.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.