Wat is een closed-end beleggingsfonds?

Wat is een closed-end beleggingsfonds?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Een closed-end beleggingsfonds is een beleggingsfonds waarbij het aantal uitstaande aandelen (participaties) vast staat. Het fonds kan in tegenstelling tot een open-end fonds geen extra participaties uitgeven of inkopen. Dit betekent dat het fonds verhandeld wordt op basis van vraag en aanbod op de beurs.

Closed-end beleggingsfondsen zijn schaarser dan open-end beleggingsfondsen. Ze worden ook wel gesloten fondsen genoemd. Beleggen in een closed-end beleggingsfonds is een vorm van fondsbeleggen

Nadelen van closed-end fondsen

Het belangrijkste nadeel van een closed-end beleggingsfonds is dat je als belegger niet altijd kunt in- of uitstappen. Je bent namelijk volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer je je aandelen in een closed-end beleggingsfonds wilt verkopen terwijl er geen vragers zijn, kun je dus niet uitstappen.

Het kan ook gebeuren dat de koers die op basis van vraag en aanbod wordt gecreëerd, afwijkt van wat je op basis van de intrinsieke waarde (NAV) van het fonds mag verwachten. Dit betekent dat je in feite te veel kunt betalen bij aankoop of te weinig ontvangt bij verkoop.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.