Een ETF is een beleggingsproduct dat een beursindex volgt. Het wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. Door te beleggen in een ETF kun je met één transactie in een complete beursindex beleggen. Zo kun je met een indextracker makkelijk hetzelfde koersverloop, rendement en risico als een index behalen. Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video.
Wat is de betekenis van ETF?
De letters ETF staan voor Exchange Traded Fund.
Exchange Traded betekent ‘verhandeld op de beurs’. Een ETF kan – net zoals een regulier aandeel – gedurende de openingstijden van de beurs onbeperkt worden aangekocht of verkocht.
Fund staat voor ‘fonds’, ofwel beleggingsfonds. Net als een beleggingsfonds bestaat een tracker uit een mandje van een (groot) aantal verschillende aandelen of obligaties.
Hoe werkt een ETF?
Een indextracker kun je vergelijken met een beleggingsfonds. Zie het als een mandje met aandelen of obligaties. Het verschil is, dat het mandje van de ETF uit precies dezelfde beleggingen in dezelfde verhouding als een index bestaat.
Als de waarde van de index stijgt, zal de waarde van de indextracker ook stijgen. Daalt de index, dan daalt de tracker ook. Op die manier wordt het koersverloop van de index gevolgd.
Neem als voorbeeld een AEX ETF. Deze ETF bestaat uit dezelfde 25 aandelen als de Nederlandse AEX Index.
Stijgt de AEX Index met 5%, dan stijgt de AEX ETF ook met 5%. Daalt de AEX Index, dan daalt ook de AEX ETF. Je hoeft dus niet zelf alle aandelen uit de index meer te kopen om in de AEX te beleggen.
Geschiedenis en populariteit
De eerste, succesvolle lancering van een indextracker vond plaats in 1993. State Street Global Investors introduceerde de SPDR S&P 500 ETF. Deze volgde de bekende Amerikaanse S&P 500 index. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds een van de grootste en meest verhandelde ETF’s ter wereld.
Sinds de eerste tracker in 1993 is de populariteit enorm toegenomen. Eind 2009 bereikte het totaal belegd vermogen in ETF’s de grens van 1.000 miljard dollar. Eind 2018 stond de teller op bijna 4.700 miljard dollar.
Ook het aanbod is gigantisch toegenomen. Inmiddels zijn er bijna 7.000 verschillende indextrackers om uit te kiezen. Enige kennis en kunde is daarom noodzakelijk.
De voordelen van ETF's
ETF’s zijn niet voor niets enorm populair geworden. Zowel beginnende als professionele beleggers erkennen de vele voordelen.
Spreiding: Met ETF’s kan gemakkelijk een goed gespreide beleggingsportefeuille worden opgebouwd. En dat zonder dat je zelf alle individuele aandelen hoeft aan te kopen.
Wie bijvoorbeeld een indextracker op de MSCI World Index koopt, belegt met één simpele transactie in ruim 1.600 aandelen uit verschillende sectoren over de hele wereld. Met de brede spreiding die trackers bieden, voorkom je dat slechte resultaten van één bedrijf, sector of regio je beleggingsresultaten negatief beïnvloeden.
Let wel, er zijn ook trackers die een hele specifieke markt volgen en daardoor minder goed gespreid zijn.
Lage kosten: De kosten van ETF’s zijn aanzienlijk lager ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen. Omdat trackers simpelweg een index volgen, zijn er geen kosten voor markt research en dure fondsmanagers.
Eenvoud en transparantie: Beleggen in indextrackers is relatief eenvoudig. Het aankopen ervan is niet anders dan het aankopen van een aandeel. Daarnaast is op de website van aanbieder veel informatie te vinden, zoals de actuele samenstelling.
Verhandelbaarheid: ETF’s staan in de regel bekend om hun goede verhandelbaarheid. Net zoals een aandeel kan een tracker gedurende de handelsdag doorlopend worden aangekocht en verkocht. Daarnaast zorgen zogenaamde ‘liquidity providers’ ervoor dat er bijna altijd tegen een goede prijs kan worden gehandeld.
Thematisch beleggen: Naast gespreid beleggen kun je door middel van indextrackers ook juist thematisch beleggen. Met een tracker kan eenvoudig in een specifiek deel van de beleggingsmarkt worden belegd. Zo kun je bijvoorbeeld een index van een specifieke sector of land volgen.
Ook kan je met ETF’s eenvoudig duurzaam worden belegd. Zo zijn er veel trackers die gebaseerd zijn op een index, maar die alleen in die aandelen van de index beleggen die voldoen aan de ESG-criteria.
Zelf een portefeuille van individuele beleggingen samenstellen met een bepaald thema is vaak erg kostbaar en ingewikkeld.
De nadelen van ETF's
Het voornaamste nadeel van ETF’s is dat het rendement in de regel nooit hoger wordt dan de index. Als belegger geef je de kans op om de index te verslaan.
Daarnaast bestaat het risico dat het rendement van de tracker te ver achterblijft bij de index die wordt gevolgd. Oorzaken hiervoor zijn vaak kosten en verschillen in samenstelling van de onderliggende beleggingen. Het verschil in rendement tussen de indextracker en de index wordt de tracking error of tracking difference genoemd.
Hoe kun je ETF beleggen?
Wij van Axento vermogensbeheer nemen het beleggen voor jou uit handen. Je vermogen wordt gespreid over meer dan 5.000 aandelen en obligaties via beleggings- en indexfondsen (ETF's). Wij houden de markt continu in de gaten en optimaliseren je portefeuille waar mogelijk. Dit resulteert al jaren in uitstekende rendementen.
Je kunt ook zelf beleggen in ETF's. Om zelf te beleggen in trackers heb je een beleggingsrekening nodig bij een broker of bank. Voorbeelden hiervan zijn BinckBank, ING, ABN, DEGIRO en Lynx. Vervolgens kun je zelf aan- en verkooporders inleggen.
Bij het selecteren van ETF’s zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Deze bespreken we hier.
Verschillende aanbieders
Door de jaren heen zijn veel verschillende aanbieders van ETF’s op de markt gekomen. Dit zorgt enerzijds voor een groot aanbod en genoeg vergelijkingsmateriaal. Aan de andere kant wordt het hierdoor ook steeds lastiger om een geschikte aanbieder te kiezen. De bekendste en grootste aanbieders op de Europese ETF-markt zijn iShares, Vanguard, SPDR, Lyxor, UBS, Amundi en DWS.
Synthetisch vs fysiek
Je kunt bij ETF’s onderscheid maken tussen fysieke en synthetische ETF’s. Fysieke trackers hebben we in dit artikel tot dusver beschreven. Ze bevatten precies die aandelen die ook in de gevolgde index zitten.
Synthetische trackers volgen niet precies de onderliggende index. Deze proberen alleen hetzelfde rendement als de index te creëren, maar doen dit door middel van andere beleggingsproducten, vaak derivaten.
De structuur van een synthetische ETF is een stuk ingewikkelder en brengt ook een hoger risico met zich mee. Kijk dus goed of de tracker die je koopt fysiek of synthetisch is.
In ons artikel Fysieke en synthetische replicatie bij ETF’s vind je hier meer informatie over.
Verschillende soorten
ETF’s zijn er in alle soorten en maten. We kunnen ze indelen in een aantal verschillende categorieën:
- Beleggingscategorieën: aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta’s.
- Landen en regio’s: Azië, Eurozone, Nederland, Japan.
- Sectoren: Gezondheidszorg, technologie, consumentengoederen.
- Thematisch: Smallcap (kleine bedrijven), Growth (groeibedrijven), ESG (duurzaam)
ETF kosten
De kosten van ETF’s zijn onder te verdelen in doorlopende kosten en eenmalige kosten. De doorlopende kosten worden automatisch in de koers van het product verwerkt.
Doorlopende beheerkosten: Dit zijn de jaarlijkse kosten die de aanbieder in rekening brengt voor het beheer van de ETF. Meestal is dit een percentage van het belegd vermogen. Gemiddeld bedragen deze zo’n 0,20% per jaar.
De doorlopende beheerkosten worden ook wel ‘Lopende kosten’ of ‘Total Expense Ratio’ (TER) genoemd. Je kunt deze kosten vinden op de website van de aanbieder, de factsheet of de Essentiële beleggersinformatie (EBI of KIID).
Doorlopende interne transactiekosten: Dit zijn de transactiekosten die de ETF zelf maakt om de beleggingen aan te kopen en in overeenstemming te houden met de index. Dit betreft eveneens een percentage dat gemiddeld uitkomt op 0,03%. Dit percentage moet apart worden opgevraagd bij de aanbieder.
Eenmalige transactiekosten (broker): Om een ETF aan te kopen of te verkopen betaal je als belegger transactiekosten. Deze zijn afhankelijk van de broker, bank of vermogensbeheerder waar u handelt. Op uw transactienota staan de transactiekosten per transactie vermeld.
Eenmalige spreadkosten (beurs): Dit zijn de impliciete kosten die u op de beurs betaald bij een transactie in een indextracker. De spread is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs (bied- en laatkoers) op de beurs. Bij trackers waarin veel wordt gehandeld, is de spread in de regel kleiner en zijn de kosten dus lager.
Wil je meer weten over het vergelijken van kosten? Lees dan onze blog Hoe kun je ETF kosten vergelijken?
Geld laten beleggen in trackers
Je kunt er ook voor kiezen om jouw geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Veel professionele vermogensbeheerders maken tegenwoordig gebruik van ETF’s.
Bij Axento vermogensbeheer beleggen we uitsluitend in indexfondsen en ETF’s. Je kunt bij Axento gemakkelijk automatisch beleggen in ETF's. Zo heb je zelf geen omkijken naar het beleggen en kun je profiteren van het (mogelijke) rendement en de brede spreiding van indexfondsen en ETF’s. Je kunt je vermogen al bij ons laten beleggen vanaf € 7.500.
“ “It is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results.”
Jack Bogle
Verschillen tussen beleggingsfondsen en ETF's
Indextrackers vertonen veel overeenkomsten met beleggingsfondsen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Die geven we weer in onderstaande tabel.
ETF | Beleggingsfonds | |
Doel | Index volgen | Index verslaan |
Spreiding | Hoog | Hoog |
Beleggingsstrategie | Passief | Actief |
Kosten | Laag | Hoog |
Verhandelbaarheid | Onbeperkt | 1 x per dag |
Transparantie | Hoog | Laag |