Wat is de Total Cost of Ownership?

Wat is de Total Cost of Ownership?

Het belangrijkste doel van beleggen is meestal rendement behalen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de kosten: hoge kosten kunnen je rendement namelijk beperken. In dit artikel bespreken we de Total Cost of Ownership, een financiële analyse waarmee je de directe en indirecte kosten van een product of dienst kunt bepalen. 

Alles weten over beleggen in ETF's?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Total Cost of Ownership betekenis

TCO, Total Cost of Ownership, is het totaalbedrag aan kosten voor het bezit van een product of het gebruik van een dienst. Dit zijn niet alleen de kosten om het product of de dienst aan te schaffen, maar ook alle kosten die later nog volgen, voor bijvoorbeeld onderhoud. 

Het is belangrijk om aan alle kosten te denken wanneer je iets koopt of van een dienst gebruikmaakt. Enkele voorbeelden van kosten die onderdeel kunnen zijn van een TCO zijn:

  • Onderhoudskosten;
  • Reparatiekosten;
  • Personeelskosten;
  • Managementkosten
  • Brandstofkosten. 

Kort gezegd bevat de TCO dus de kortetermijnkosten (de aankoop van een product of instapkosten bij een dienst) en de langetermijnkosten (de onderhoudskosten, managementkosten, et cetera). De TCO wordt ook wel de levensduurcyclus genoemd. 

Voorbeeld

Peter wil een nieuwe fiets kopen, maar niet al te veel geld uitgeven. Hij ziet een fiets te koop staan voor €375,-. De fiets is tweedehands, maar ziet er nog prima uit. 

Kees koopt ook een nieuwe fiets, voor €500,-. De kortetermijnkosten voor de fiets zijn €500,- en voor die van Peter €375,-. Op dit moment zou je dus zeggen dat de fiets van Kees duurder is dan die van Peter.

Na vijf maanden moet Peter echter een nieuw zadel aanschaffen. Dit zadel kost €75,-. Nog een maand later moet Peter een nieuwe ketting aan zijn fiets laten zetten. De kosten bij de fietsenmaker bedragen €25,- en de nieuwe producten voor zijn fiets kosten €50,-. Samen met het zadel heeft Peter nu €150,- extra moeten betalen voor zijn fiets.

De fiets van Kees doet het na een halfjaar nog steeds prima en de TCO van de fiets is nog steeds €500,-. Peter is ondertussen een paar keer langs de fietsenmaker geweest en hoewel hij de fiets oorspronkelijk voor €375,- heeft aangeschaft, is de TCO van Peter ondertussen opgelopen tot 375 + 25 + 75 + 50 + €525,-. De fiets van Peter is nu duurder dan de fiets van Kees.

Total Cost of Ownership uitleg

De TCO bij vermogensbeheer zijn dus de instapkosten, eventuele transactiekosten, de service fee en alle andere kosten die je aan de vermogensbeheerder moet betalen vanaf het moment dat je begint met beleggen tot het moment van uitstappen. 

Een TCO-berekening is dus handig, want zo krijg je een goed beeld van de kosten op lange termijn. De vermogensbeheerder die in eerste instantie het goedkoopste lijkt, hoeft dat op lange termijn dus helemaal niet te zijn. 

Ga dus niet blind af op de vermogensbeheerder waarvan het lijkt dat deze de laagste kosten heeft, maar doe eerst grondig onderzoek naar minder duidelijke kosten van deze vermogensbeheerder. 

Wat zijn de kosten van Axento vermogensbeheer?

Bij Axento zijn we duidelijk over de kosten die je betaalt. Je betaalt geen onnodige kosten en de tarieven die in rekening worden gebracht behoren tot de laagste in de markt. 

Voor het beheren van je vermogen brengt Axento een beheervergoeding in rekening. De vergoeding die je als klant betaalt, is onze enige bron van inkomsten. Wij werken niet met verborgen provisies of indirecte beloningen en zijn daarom volledig onafhankelijk. 

Wil je jouw verwachte kosten berekenen? Dat kan eenvoudig met onze kostentool.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.