Skip to main content
Open een rekening

Wil je je geld voor je laten werken, zonder er al te veel omkijken naar te hebben? Dan kun je gaan beleggen in ETF’s. Zo kun je namelijk op een redelijk passieve manier je vermogen laten groeien. Een belangrijke factor bij het kiezen van ETF’s om in te beleggen, zijn de kosten. In deze blog leggen we je uit hoe je de kosten van ETF’s kunt vergelijken.

Hoe werkt beleggen in ETF’s?

ETF’s zijn beleggingsproducten waarmee je gelijk in een complete beleggingsindex belegt. Het voordeel hiervan is dat een ETF automatisch een grote spreiding met zich meebrengt.

Je kunt ETF’s niet zelf rechtstreeks op de beurs kopen. Daarvoor moet je eerst een beleggingsrekening openen bij een broker. Vervolgens koopt de broker de gewenste ETF voor je aan.

Het beleggen in ETF’s levert rendement op wanneer de aandelen of obligaties van de onderliggende index in waarde stijgen. Kosten zorgen ervoor dat dit rendement direct lager wordt. Daarom is het belangrijk om te beleggen in ETF’s tegen zo laag mogelijke kosten.

Kosten bij ETF’s

Net als bij elke belegging, krijg je ook bij ETF’s te maken met kosten. De kosten die verbonden zijn aan beleggen in ETF’s, zijn: de fondskosten (bestaande uit TER kosten en interne transactiekosten), de belastingkosten of dividendlekkage en de brokerkosten.

Hieronder leggen we uit waar deze kosten vandaan komen.

TER: Total Expense Ratio

De TER kosten van een ETF worden ook wel de Total Expense Ratio of Lopende Kosten Factor genoemd. Deze kosten worden door het fondshuis in rekening gebracht. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het creëren van het fonds, beheerkosten, het salaris van de fondsmanagers, marketingkosten enzovoorts.

Het lijkt misschien alsof de kosten van een ETF hierdoor wel erg hoog worden. De gemiddelde kosten van een ETF zijn echter een stuk lager dan van een (actief beheerd) beleggingsfonds. Dat komt doordat het opzetten en bijhouden van een ETF veel minder werk kost. Door het passieve karakter kunnen de lopende kosten van een ETF laag blijven.

Interne transactiekosten

Transactiekosten komen voort uit het aan- en verkopen van aandelen of obligaties. Ondanks dat een ETF een passief beleggingsproduct is, moeten er soms toch aandelen worden aangekocht of verkocht om de onderliggende index te blijven volgen. Dit zorgt voor de interne transactiekosten van een ETF. 

Dividendlekkage

Sommige bedrijven keren bijvoorbeeld eens per jaar dividend uit. Dit is een winstuitkering van het bedrijf aan haar aandeelhouders. Wanneer een ETF dividendaandelen bevat, wordt er ook dividend uitgekeerd aan de ETF-bezitters.

Over dividend moet echter dividendbelasting betaald worden. Dit hoef je niet zelf te betalen, maar wordt door de uitgever van de aandelen ingehouden. Een deel van de ingehouden dividendbelasting kun je terugvorderen bij de Belastingdienst. Het andere deel kun je niet terugvorderen.

De niet terug te vorderen belasting wordt daarom gezien als een kostenpost, namelijk belastingkosten. Dit noemen we ook wel dividendlekkage, omdat er als het ware een deel van het dividend weg lekt.

Brokerkosten

Als laatste zijn er nog de brokerkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van welke broker je kiest. Elke broker hanteert namelijk andere kosten. De brokerkosten kunnen weer uit een aantal posten bestaan.

Transactiekosten zijn de kosten die de broker doorvoert voor het aan- en verkopen van de ETF’s. Daarnaast rekenen brokers een service fee. Dit is de vergoeding die je betaalt voor de diensten van de broker.

Ook zijn er nog overige kosten zoals valutakosten, wanneer u in buitenlandse valuta belegt, (in)activity fee, wanneer u lange tijd niet hebt gehandeld en periodieke kosten, bijvoorbeeld voor koersinformatie of aanvullende abonnementen.

Niet iedere broker hanteert alle genoemde kosten. Zo kun je bij sommige brokers bijvoorbeeld handelen zonder transactiekosten en bij andere brokers zijn periodieke kosten niet van toepassing.

ETF kosten vergelijken: waar moet je op letten?

Nu je weet welke kosten er aan beleggen in ETF’s verbonden zijn, kun je ze gaan vergelijken. Je kunt de kosten grofweg onderverdelen in de ETF kosten en de brokerkosten.

ETF kosten

Het is belangrijk dat je enkel ETF’s met elkaar vergelijkt die ook daadwerkelijk vergelijkbaar zijn. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Zo zijn de kosten van gespecialiseerde of moeilijk verhandelbare ETF’s vaak hoger dan van brede, algemenere ETF’s.

Bij het vergelijken van de ETF kosten kun je vooral letten op de lopende kosten (TER) van de ETF. Deze kosten komen namelijk steeds terug en hebben dus vaak een grotere impact dan de transactiekosten.

Brokerkosten

Vervolgens moet je ook een broker kiezen bij wie je in de gewenste ETF wilt beleggen. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende (online) brokers. Dé beste broker bestaat niet.

Voor iedereen zijn namelijk andere diensten en zaken belangrijk in een broker. Denk bijvoorbeeld aan een ruime keuze in producten, een gebruiksvriendelijk platform, extra informatie en tips of persoonlijk contact.

Zet eerst voor jezelf op een rijtje wat jij zoekt in een broker. Vervolgens ga je kijken naar de kosten.

Kijk bij het kiezen van een broker altijd of de kosten in verhouding staan tot de dienstverlening. Daarnaast is het belangrijk om het totale kostenplaatje in de gaten te houden. Sommige brokers adverteren bijvoorbeeld met een lage service fee, maar rekenen vervolgens hoge transactiekosten.

De ETF met de laagste kosten is ook afhankelijk van jouw beleggingsstrategie. Ben je bijvoorbeeld een buy-and-hold belegger, dan hebben transactiekosten een minimale invloed op jouw rendement.

Beleggen in ETF’s via vermogensbeheer

In deze blog hebben we het gehad over het vergelijken van de kosten van ETF’s als je zelf belegt. Een andere mogelijkheid is om je vermogen te laten beleggen in ETF’s. Dit kan bij een vermogensbeheerder. Het voordeel hiervan is dat je niet meer zelf op zoek hoeft naar de beste en goedkoopste ETF’s. Dat doet de vermogensbeheerder voor je.

Bij Axento vermogensbeheer beleggen we het geld van onze klanten uitsluitend in duurzame ETF’s en indexfondsen. Dit kan al vanaf € 7.500. Wil je hier meer over weten? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!