Wat is de uitoefenprijs van een optie?

Wat is de uitoefenprijs van een optie?

Bij het handelen in opties wordt er vooraf een prijs afgesproken. Deze afgesproken prijs wordt de uitoefenprijs genoemd. 

In dit artikel vertellen we meer over de uitoefenprijs van opties. 

Wat is een optie?

Een optie is een afgeleid beleggingsproduct. Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om een effect te kopen tegen een vaste prijs op een vastgestelde datum. Je hebt bijvoorbeeld afgesproken om een set aandelen te kopen over twee dagen tegen de huidige prijs. Wanneer de prijs in de tussentijd stijgt, dan maak je winst. Is de prijs van de set aandelen gedaald in de tussentijd, dan maak je verlies. 

De betekenis van een uitoefenprijs

De uitoefenprijs is de vooraf vastgestelde prijs waartegen een optie wordt uitgeoefend. Tegen deze prijs koop (of verkoop) je dus de onderliggende waarde op de expiratiedatum. 

Een optie kan op twee manieren worden uitgeoefend, door middel van een call-optie of een put-optie. Bij een call-optie wordt de onderliggende waarde van een optie gekocht, bij een put wordt de onderliggende waarde van een optie verkocht. Veel voorkomende onderliggende waardes zijn aandelen of obligaties

Een andere naam voor de uitoefenprijs is de strike price.

De uitoefenprijs bij call opties

Bij een call optie kunnen zich drie scenario’s voordoen. Een call optie kan in the money, at the money of out of the money zijn. Dit zegt iets over de uitoefenprijs van de optie ten opzichte van de beurskoers.  


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.