Skip to main content
Open een rekening

Er zijn heel veel verschillende producten om in te beleggen. Naast aandelenobligatiesfondsen of opties, zijn er ook gestructureerde producten of structured notes. In dit artikel leggen we je uit wat deze structured notes precies zijn.

Wat zijn gestructureerde producten?

Gestructureerde producten zijn beleggingsinstrumenten die zijn opgebouwd uit verschillende effecten. Vaak bestaan ze uit een obligatie met een of meerdere opties.

Maar andere constructies zijn ook mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de structured notes en hele brede categorie zijn geworden. Er vallen dan ook veel verschillende producten onder.

Wanneer een obligatie de basis is van een gestructureerd product, heeft het een aantal vaste kenmerken. Zo’n product heeft altijd een vastgestelde looptijd. Daarnaast ontvang je periodiek een rentecoupon.

Door het samenvoegen van meerdere beleggingsproducten tot één instrument, veranderen het risico en het rendement. Op die manier proberen beleggers te profiteren van een hoog rendement en een beperkt risico.

Voorbeelden van gestructureerde producten

Er zijn verschillende soorten gestructureerde producten te onderscheiden.

Garantieproducten

Een garantieproduct is een vorm van een gestructureerd product. Het geeft de garantie op (een deel van) je hoofdsom.

Er wordt van tevoren afgesproken welk deel van de hoofdsom je terugkrijgt. Dit noemen we de hoofdsomgarantie. Door de hoofdsomgarantie is het risico van dit product relatief laag.

Gaat het bedrijf of de overheid achter het product failliet, dan ontvang je de hoofdsom niet terug.

Clickfondsen

Clickfondsen zijn gestructureerde producten die meestal beleggen in aandelen gecombineerd met opties.

Wanneer de aandelen met een bepaald percentage stijgen, legt het fonds de koerswinst vast. Dat gebeurt door middel van opties. Deze winst verdwijnt niet wanneer de koersen weer dalen. Het vastzetten van het behaalde rendement zorgt voor een lager risico. 

Hefboomproducten

Er zijn ook structured notes die met een hefboom werken. Door middel van de hefboom kun je grote winsten behalen met een relatief kleine inleg.

Echter, hoe hoger de hefboom, des te hoger het risico. Je kunt dus ook grote verliezen maken met een kleine inleg. Niet alle hefboomproducten zijn gestructureerd.

Risico's van gestructureerde producten

Zoals aan elke beleggingscategorie, zitten ook aan gestructureerde producten risico’s verbonden. We bespreken ze hieronder.

Liquiditeitsrisico

Allereerst loop je door te beleggen in gestructureerde producten een liquiditeitsrisico. Structured notes zijn erg specifiek doordat er zoveel verschillende samenstellingen mogelijk zijn. Dat zorgt ervoor dat de producten minder goed verhandelbaar zijn. Het is lastiger om een gestructureerd product te verkopen.

Ingewikkeld

Daarnaast zijn gestructureerde producten ingewikkelde beleggingsinstrumenten. Ze zijn dan ook niet geschikt voor beginnende beleggers.

Wanneer je in gestructureerde producten belegt, moet je goed begrijpen waarin je belegt. Door de verschillende mogelijke samenstellingen heeft elk product een andere mate van risico. Vertrouw er dus niet blind op dat een gestructureerd product een veilige belegging is.

Kredietrisico

Als laatste loop je ook kredietrisico. Ondanks de hoofdsomgarantie, ben je alsnog niet verzekerd van je hoofdsom als het bedrijf dat het gestructureerde product uitgeeft, failliet gaat. Zoals altijd bij beleggen, loop je het risico om (een deel van) je inleg kwijt te raken.