Beleggen in garantieproducten

Beleggen in garantieproducten

Garantieproducten zijn gestructureerde beleggingsproducten. Hierbij ben je als belegger op de einddatum verzekerd van terugbetaling van (een deel van) je inlegbedrag. Vanwege deze garantie is het risico relatief laag. Daar staat tegenover dat je niet volledig meeprofiteert van een eventuele koersstijging van de onderliggende waarde.

Alles weten over alternatieve beleggingen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe werkt beleggen in garantieproducten?

Om dit te begrijpen, leggen we hieronder een aantal basisbegrippen uit.

Opbouw

Een garantieproduct is opgebouwd uit een obligatie met één of meerdere opties. De samenstelling hangt af van het doel van het product. Het doel kan bijvoorbeeld vermogensbehoud zijn, maar ook het genereren van veel rendement. Aan de hand van de doelstelling wordt de structuur bepaald.

Hoofdsomgarantie 

Het niveau van de garantie op het inlegbedrag wordt vooraf afgesproken tussen de belegger en de uitgevende instelling. Zo kun je kiezen voor een hoofdsomgarantie van 100%. Je krijgt dan het volledige inlegbedrag terugbetaald op de einddatum, maar je profiteert niet van koersstijgingen. De inleggarantie wordt dus bepaald door jouw voorkeur voor rendement tegenover risico.

Looptijd

Naast het garantieniveau wordt ook een vaste looptijd afgesproken. Deze kan variëren van een paar maanden tot en aantal jaren en verschilt per product. Pas als de einddatum van de looptijd is bereikt, wordt het gegarandeerde bedrag uitbetaald. 

Wanneer je toch tussentijds wilt verkopen, ben je niet verzekerd van je hoofdsom en is er dus kans op een negatief rendement. 

Participatie

De participatie is het percentage dat de hoogte van het rendement bepaalt bij eventuele koersstijgingen. Bij een hoge participatie profiteer je als belegger meer van de koersstijgingen dan bij een lage participatie. De participatie staat dus tegenover de hoofdsomgarantie.

Wanneer de koers van de onderliggende waarde van het garantieproduct is gestegen ten opzichte van de koerswaarde op het instapmoment, ontvang je een extra uitkering. De hoogte van de uitkering wordt bepaald door de participatie.

Risico en nadelen

Hoe veilig garantieproducten ook klinken, er zitten ook risico’s aan verbonden.

Als de uitgevende instelling failliet gaat, wordt de garantiewaarde niet terugbetaald. Het is daarom belangrijk dat je goed weet bij wie je belegt. Staat de uitgevende instelling er goed voor? Hoe heeft de instelling de afgelopen jaren gepresteerd? Zo kun je jouw risico beperken.

Daarnaast kan de vaste looptijd een nadeel zijn. Je moet van te voren goed bedenken voor hoe lang je je vermogen kunt missen. Zoals altijd luidt het advies: niet beleggen met geld dat je binnenkort denkt nodig te hebben.

Waarom beleggen in garantieproducten?

Beleggen in garantieproducten is aantrekkelijk om verschillende redenen. De belangrijkste is natuurlijk het lage risico. Doordat je bent verzekerd van je hoofdsom speel je in ieder geval quitte.

Verder riskeer je geen negatief rendement door een dalende koerswaarde; deze neemt de uitgever van het product voor zijn rekening. Wanneer er een stijging in de koerswaarde is, profiteer je hier wel gedeeltelijk van. Het is dus een uitkomst wanneer je op zoek bent naar een belegging met weinig risico, waar u nauwelijks naar om hoeft te kijken.

Tot slot zijn garantieproducten een goede aanvulling op een risicovolle beleggingsportefeuille. Op deze manier ben je altijd zeker van een geldbedrag, ook als de overige producten een negatief rendement opleveren.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.