Skip to main content
Open een rekening

Garantieproducten zijn gestructureerde beleggingsproducten. Hierbij ben je als belegger op de einddatum verzekerd van terugbetaling van (een deel van) je inlegbedrag. Vanwege deze garantie is het risico relatief laag. Daar staat tegenover dat je niet volledig meeprofiteert van een eventuele koersstijging van de onderliggende waarde.

Hoe werkt beleggen in garantieproducten?

Om dit te begrijpen, leggen we hieronder een aantal basisbegrippen uit.

Opbouw

Een garantieproduct is opgebouwd uit een obligatie met één of meerdere opties. De samenstelling hangt af van het doel van het product. Het doel kan bijvoorbeeld vermogensbehoud zijn, maar ook het genereren van veel rendement. Aan de hand van de doelstelling wordt de structuur bepaald.

Hoofdsomgarantie 

Het niveau van de garantie op het inlegbedrag wordt vooraf afgesproken tussen de belegger en de uitgevende instelling. Zo kun je kiezen voor een hoofdsomgarantie van 100%. Je krijgt dan het volledige inlegbedrag terugbetaald op de einddatum, maar je profiteert niet van koersstijgingen. De inleggarantie wordt dus bepaald door jouw voorkeur voor rendement tegenover risico.

Looptijd

Naast het garantieniveau wordt ook een vaste looptijd afgesproken. Deze kan variëren van een paar maanden tot en aantal jaren en verschilt per product. Pas als de einddatum van de looptijd is bereikt, wordt het gegarandeerde bedrag uitbetaald. 

Wanneer je toch tussentijds wilt verkopen, ben je niet verzekerd van je hoofdsom en is er dus kans op een negatief rendement. 

Participatie

De participatie is het percentage dat de hoogte van het rendement bepaalt bij eventuele koersstijgingen. Bij een hoge participatie profiteer je als belegger meer van de koersstijgingen dan bij een lage participatie. De participatie staat dus tegenover de hoofdsomgarantie.

Wanneer de koers van de onderliggende waarde van het garantieproduct is gestegen ten opzichte van de koerswaarde op het instapmoment, ontvang je een extra uitkering. De hoogte van de uitkering wordt bepaald door de participatie.

Risico en nadelen

Hoe veilig garantieproducten ook klinken, er zitten ook risico’s aan verbonden.

Als de uitgevende instelling failliet gaat, wordt de garantiewaarde niet terugbetaald. Het is daarom belangrijk dat je goed weet bij wie je belegt. Staat de uitgevende instelling er goed voor? Hoe heeft de instelling de afgelopen jaren gepresteerd? Zo kun je jouw risico beperken.

Daarnaast kan de vaste looptijd een nadeel zijn. Je moet van te voren goed bedenken voor hoe lang je je vermogen kunt missen. Zoals altijd luidt het advies: niet beleggen met geld dat je binnenkort denkt nodig te hebben.

Waarom beleggen in garantieproducten?

Beleggen in garantieproducten is aantrekkelijk om verschillende redenen. De belangrijkste is natuurlijk het lage risico. Doordat je bent verzekerd van je hoofdsom speel je in ieder geval quitte.

Verder riskeer je geen negatief rendement door een dalende koerswaarde; deze neemt de uitgever van het product voor zijn rekening. Wanneer er een stijging in de koerswaarde is, profiteer je hier wel gedeeltelijk van. Het is dus een uitkomst wanneer je op zoek bent naar een belegging met weinig risico, waar u nauwelijks naar om hoeft te kijken.

Tot slot zijn garantieproducten een goede aanvulling op een risicovolle beleggingsportefeuille. Op deze manier ben je altijd zeker van een geldbedrag, ook als de overige producten een negatief rendement opleveren.

Conclusie

Je weet nu meer over beleggen in garantieproducten en de risico's hiervan. Ben je benieuwd naar onze beleggingsstrategie en onze beleggingsportefeuille? Download dan onze informatiebrochure of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek