Het aanvragen van durfkapitaal

Het aanvragen van durfkapitaal

Voor startende ondernemingen kan het moeilijk zijn om een lening af te sluiten. Dat komt doordat het voor banken en investeerders onzeker is of het bedrijf succesvol zal zijn en of het de lening terug kan betalen. 

Als alternatief voor een normale lening bij de bank, kunnen start-ups proberen om durfkapitaal aan te trekken. In dit artikel leggen we uit wat durfkapitaal precies is. 

Wat is durfkapitaal?

Durfkapitaal is kapitaal dat wordt verstrekt aan bedrijven die veel risico lopen. Dit zijn vooral startende ondernemingen en bestaande bedrijven in zwaar weer. Door het risico dat aan het verstrekken van durfkapitaal verbonden zit, is de rente meestal hoog. 

Durfkapitaal kan worden verstrekt door familieleden of vrienden, maar ook door andere investeerders. Deze mensen hebben vertrouwen in het bedrijf en verwachten dat het een snelle groei door zal maken. 

Een andere benaming voor durfkapitaal is venture capital of risicodragend kapitaal.

Voordelen van durfkapitaal

Voor een startende ondernemer is het aantrekken van durfkapitaal soms essentieel. Het is de manier om aan vermogen te komen, wanneer de bank geen krediet wil verstrekken. Durfkapitaal geeft beginnende ondernemers de mogelijkheid om te investeren en hun bedrijf te laten groeien

Voor geldverstrekkers is het uitgeven van durfkapitaal een manier om rendement te maken. Zij ontvangen namelijk een hoge rente in ruil voor het kapitaal. Wanneer het bedrijf niet failliet gaat en succesvol is, kunnen investeerders rendement maken. Hier staat wel een hoog risico tegenover. 

Verstrekkers van durfkapitaal worden ook wel business angels genoemd.

Nadelen van durfkapitaal

Een groot nadeel voor een startende ondernemer is de hoge rente die tegenover het lenen van durfkapitaal staat. Een start-up kent veel risico’s vergeleken met een bestaand bedrijf.
Deze risico’s worden vertaald in een hoge rente voor het durfkapitaal.

Voor investeerders zit het nadeel van het verstrekken van durfkapitaal in het risico. Er bestaat een relatief grote kans dat de investeerder zijn geld kwijt raakt. Dat komt doordat er een grotere kans is dat een beginnend bedrijf failliet gaat dan bij een gevestigd bedrijf. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.