Beleggen is meer dan alleen de AEX

Beleggen is meer dan alleen de AEX

Van oudsher beleggen veel Nederlandse beleggers in aandelen uit de AEX-index. Aandelen als Royal Dutch Shell, KPN en ING zijn goed vertegenwoordigd in veel beleggingsportefeuilles. Ongemerkt loop je daarmee een hoog risico. Wij leggen uit waarom.

Alles weten over de AEX

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Home-bias

Het fenomeen dat men liever aandelen koopt die afkomstig zijn uit het land of de regio waar de belegger woont, wordt home-bias genoemd. Zo kopen Nederlandse beleggers liever Ahold of Unilever dan Wal-Mart of Nestlé. Beleggers hebben dus de neiging om onevenredig veel in aandelen uit de eigen omgeving te beleggen.

Nederland op wereldniveau

Er is natuurlijk niets mis met beleggen in Nederlandse aandelen. Maar gezien de positie van Nederland op de wereldwijde aandelenmarkt is dit strategisch gezien onverstandig. Nederland omvat slechts 1% van de wereldwijde aandelenmarkt. Door te veel in Nederlandse aandelen te beleggen, zie je als belegger het grootste gedeelte van het aandelenuniversum over het hoofd.

Spreiding

Vanuit het spreidingsoogpunt loop je als belegger meer risico door veel in Nederlandse aandelen te beleggen. Stel dat de Nederlandse economie achterblijft, het kabinet uiteenvalt of een zware aardbeving de provincie Groningen treft. In dat geval blijven Nederlandse aandelen achter bij de wereldwijde aandelenmarkt. Door in aandelen wereldwijd te beleggen, worden specifieke landenrisico’s vermeden.

Wat te doen aan home-bias?

Kijk eens goed naar je beleggingsportefeuille en stel jezelf de vraag of de weging Nederlandse aandelen misschien te zwaar is. Een alternatief voor individuele Nederlandse aandelen zijn indextrackers. Met een indextracker kun je met één transactie een wereldwijd gespreide portefeuille met honderden aandelen aankopen.

Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer beleggen we vanaf € 15.000,- in indextrackers en ETF’s. Wij beleggen in circa 7.000 verschillende aandelen over de hele wereld. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 0299-796061. U kunt ook altijd een e-mail sturen naar info@axento.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.