Wat zijn prioriteitsaandelen en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn prioriteitsaandelen en wat zijn de voor- en nadelen?

Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft, kan het ervoor kiezen om een aantal prioriteitsaandelen uit te geven. Deze aandelen geven de aandeelhouders meer rechten dan gewone aandeelhouders. In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Prioriteitsaandelen betekenis

Prioriteitsaandelen zijn aandelen die de aandeelhouder extra rechten geven. Aandeelhouders met een prioriteitsaandeel hebben meer inspraak in het bedrijf dan gewone aandeelhouders. Dit worden ook wel gouden aandelen of golden shares genoemd. 

De precieze rechten van een prioriteitsaandeel kunnen per bedrijf verschillen en worden van tevoren vastgesteld. Het bezitten van een prioriteitsaandeel geeft geen recht op meer dividend of ander financieel voordeel.

De extra rechten van een prioriteitsaandeel

Het voorrecht bij een prioriteitsaandeel kan op verschillende manieren tot uiting komen. Zo kan hij een bestuurder of commissaris voordragen aan het bedrijf. Dit kan hij doen door middel van een bindende voordracht

Ook heeft een prioriteitsaandeel vetorecht bij belangrijke beslissingen. Zo kan een aandeelhouder belangrijke beslissingen tegenhouden. Denk hierbij aan het wijzigen van de statuten of het ontbinden van de vennootschap.

Prioriteitsaandelen in een BV

Oprichters van een BV geven vaak prioriteitsaandelen uit aan zichzelf. Zo houden zij de zeggenschap over hun eigen bedrijf. Dit komt ook voor bij familiebedrijven. Wanneer de BV dan een beursgang maakt, houdt de familie zeggenschap over het bedrijf. 

Prioriteitsaandelen kunnen ook worden ondergebracht in een stichting. Dit wordt gedaan ter bescherming van de BV. Bij oprichting van de stichting moet wel worden aangegeven dat het om een beschermingsconstructie gaat.

Verschil preferente en prioriteitsaandelen

Naast prioriteitsaandelen, bestaan er ook nog preferente aandelen. De twee lijken op elkaar, maar hebben ook belangrijke verschillen. Zo heb je bij preferente aandelen enkel voorrang op de uitbetaling van het dividend. Dit dividendpercentage staat bij preferente aandelen vast, ook wanneer het bedrijf minder winst behaalt. 

Aandeelhouders van prioriteitsaandelen hebben meer voordelen als het gaat om bepaalde rechten. Zo kunnen deze aandeelhouders bijvoorbeeld een veto uitoefenen bij bepaalde beslissingen. Aandeelhouders van preferente aandelen kunnen dit niet.  

De voor- en nadelen van prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen kennen zowel voor- als nadelen. Die bespreken we hieronder.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van prioriteitsaandelen is dat je als aandeelhouder meer zeggenschap hebt over de organisatie. Hoeveel zeggenschap je hebt, hangt af van de hoeveelheid aandelen die je bezit. 

Nadelen

Prioriteitsaandelen kennen niet enkel voordelen. Wanneer er binnen een organisatie prioriteitsaandelen zijn uitgegeven, kan dit gevolgen hebben voor de koers van het aandeel. Normale aandeelhouders hebben dan namelijk minder te zeggen, hierdoor ligt de waarde van een normaal aandeel in de ogen van de beleggers lager.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.