Wat zijn penny stock aandelen?

Wat zijn penny stock aandelen?

In dit artikel leggen we uit wat een penny stock precies is, waarom penny stocks zo goedkoop zijn, en wat de voor- en nadelen van beleggen in penny stocks zijn.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis penny stock

Een ander woord voor penny stock is centjesaandeel. Eigenlijk is een penny stock niet meer of minder dan een aandeel met een lage waarde op de beurs. Niet elke belegger is het eens over de precieze definitie van een penny stock, dus de waarde van een penny stock hoeft niet letterlijk één of enkele centen te zijn. 

In de Verenigde Staten bepaalt de SEC (Securities and Exchange Commission) dat een aandeel de status penny stock krijgt, wanneer de waarde minder dan $5 is. Andere beleggers noemen een aandeel pas een penny stock wanneer de waarde lager dan 1 euro, pond of dollar is, en wanneer deze niet (meer) op de grote markt wordt verhandeld. 

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Het feit dat penny stocks zo goedkoop zijn, kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het zo dat het bedrijf verlies maakt of een slecht toekomstperspectief heeft. 

Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, het kan ook simpelweg komen door onbekendheid van het aandeel of er is sprake van afkoeling in de sector. 

Ook na een bear market kunnen aandelen heel goedkoop zijn. 

The Wolf of Wall Street

Misschien heb je de naam penny stocks eerder gehoord, van the Wolf of Wall Street. Jordan Belfort kreeg die bijnaam nadat Forbes een negatief artikel over hem schreef. Zijn verhaal werd gebruikt voor de gelijknamige film uit 2013, waarin Leonardo DiCaprio de hoofdrol speelt. 

Belfort kreeg in 1987 een baan bij het bedrijf L.F. Rothschild, dat niet veel later failliet ging tijdens Black Monday. Hij kon niet veel later bij Stratton Securities aan de slag en kreeg de kans om het bedrijf uit te kopen. Met zijn bedrijf lichtte hij talloze onwetende beleggers op met mooie praatjes en de handel in penny stocks. Hij gebruikte hierbij Pump and dump fraude.

In 1998 werd hij beschuldigd van witwassen en fraude op de beurs. Hij werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar hij werd na minder dan twee jaar al vrijgelaten. 

Pump and dump

Het grootste gevaar van beleggen in penny stocks is het pump and dump scenario. Pump and dump is een vorm van oplichting waarbij de koper ervan verzekerd wordt dat een aandeel veel waard is. Dit gebeurt vaak via social media of een forum. 

Het aandeel krijgt door alle aandacht bekendheid en de waarde van penny stocks stijgt. Op dit moment volgt de dump: het overgrote deel wordt verkocht en de koers stort in. 

Beleggen in penny stocks

Beleggen in penny stocks heeft, net als bij alle aandelen, voor- en nadelen. Penny stocks hebben soms een slechte reputatie, mede door het hierboven uitgelegde pump and dump scenario. Dit gebeurt echter nauwelijks met beursgenoteerde penny stocks. 

Toch heeft beleggen in penny stocks ook voordelen. Doordat het risico van penny stocks vrij hoog is, valt er ook veel rendement te behalen. Mits je het goed doet, valt er veel winst te behalen. Het blijft natuurlijk niet zonder risico, net als bij alle beleggingen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.