Skip to main content
Open een rekening

Het zou natuurlijk erg prettig zijn om als belegger over alle belangrijke bedrijfsinformatie te beschikken voordat je een aankoop doet. De koers kan namelijk sterk beïnvloed worden door interne veranderingen, zoals een nieuwe CEO of een belangrijke zakendeal.

Als 'gewone' belegger kom je niet zo gemakkelijk aan deze informatie. Mensen binnen een bedrijf kunnen wél aan deze informatie komen, maar kunnen zij ook iets met deze informatie?

Het korte antwoord is nee. Insiders mogen niets doen met de (dan nog vertrouwelijke) informatie waarover alleen zij kunnen beschikken. Wanneer zij hier wel iets mee doen, wordt dit handelen met voorkennis genoemd. 

In dit artikel leggen we uit wat handelen met voorkennis is en wat wel en niet geoorloofd is.

Wat is insider trading?

Er zijn twee vormen van handel met voorkennis. Handel met voorkennis wordt ook wel insider trading genoemd. Eerst bespreken we wat de term inhoudt en daarna bespreken we de twee verschillende vormen.

Handel met voorkennis en wetgeving

Handelen met voorkennis wordt ook wel insider trading genoemd. Dit is het handelen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties waarbij belangrijke informatie wordt gebruikt die voor het publiek nog niet bekend is. 

Dit kunnen verschillende dingen zijn, denk bijvoorbeeld aan het opstappen van een CEO of een belangrijke deal met een ander bedrijf. Deze nieuwsberichten kunnen de koers beïnvloeden en als mensen met deze voorkennis handelen, dan is dat illegaal.

Illegale insider trading

Het is illegaal om gebruik te maken van bedrijfsinformatie die nog niet publiekelijk beschikbaar is. Mensen die dit doen kunnen er dan ook flinke straffen voor krijgen: het is namelijk niet eerlijk als insiders al eerder kunnen profiteren van informatie waar normale beleggers nog niet over beschikken. 

Een 'insider' hoeft niet per se een werknemer te zijn. Je bent ook een insider wanneer je op een andere manier aan deze informatie zou kunnen komen. Denk hierbij aan familie of vrienden van directieleden of werknemers.

Handelen met voorkennis is strafbaar: medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht.

Legale insider trading

Het is niet zo dat werknemers en directieleden zelf geen aandelen van het bedrijf waar zij werkzaam zijn, mogen hebben.

Zij mogen weldegelijk aandelen bezitten, maar mogen deze niet op elk moment verhandelen. In de periode voordat de kwartaalcijfers openbaar gemaakt worden, mogen zij bijvoorbeeld geen aan- of verkopen doen. 

Word je gezien als insider van een bedrijf? Dan dien je al je transacties te melden bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). In Nederland is dit het geval boven een belang van 3%. Dit is verplicht: zo kan de gewone belegger namelijk zien wanneer vooraanstaande personen binnen een bedrijf grote aan- of verkopen doen.

Dominique Leroy aandelen schandaal

Wanneer insider trading voorkomt, haalt dat vaak het nieuws. Een bekend voorbeeld van insider trading in Nederland vond plaats in 2019. 

Dominique Leroy is een Belgische zakenvrouw die voorheen CEO bij het bedrijf Proximus was. In september 2019 werd bekendgemaakt dat Leroy als CEO bij KPN verder zou gaan. 

Haar overstap werd aanleiding tot een onderzoek naar eventuele handel met voorkennis. Uit dit onderzoek bleek dat Leroy één maand voor haar vertrek bij Proximus € 285.342,40 euro aan aandelen had verkocht. 

Dominique Leroy verklaarde dat zij nog geen officiële plannen had om te vertrekken ten tijde van de verkoop. Leroy werd uiteindelijk toch schuldig bevonden en KPN zag af van de samenwerking met Leroy. Het bedrijf was bang dat dit imagoschade zou opleveren. 

Uiteindelijk heeft Leroy in totaal bijna € 200.000 voor de schikkingen betaald.

Conclusie

Insider trading is in veel gevallen dus strafbaar. Het is belangrijk dat hier toezicht op wordt gehouden, omdat insider trading het vertrouwen in de aandelenmarkt  kan verslechteren. Daarnaast zou insider trading volgens experts de economische groei af kunnen remmen, wat ook zeer nadelig is.