Vermogen onderbrengen in een holding

Vermogen onderbrengen in een holding

Veel beleggers hebben besloten om hun beleggingen onder te brengen in een holding. Dit brengt belastingvoordelen met zich mee. Ook zorgt dit bij grote bedrijven dat de aandeelhouder zeggenschap blijft houden.

Maar wat is nu precies een holding? in dit artikel leggen we uit wat het is en bespreken we de voor- en nadelen. 

Wat is een holding?

Een holding is de hoogste BV binnen een groep met meerdere BV’s. In deze BV worden aandelen ondergebracht van andere bedrijven. Dit is een manier om zeggenschap te houden binnen dochterondernemingen.

Een holding kent geen dagelijkse werkzaamheden. Ze maken winst door het ontvangen van dividenduitkeringen. Het dividend wordt uitgekeerd door aandelen van de werkmaatschappij.

De voordelen van een holding

Ondernemers kiezen voor een holding omdat het belastingvoordelen met zich meebrengt. Wanneer je bijvoorbeeld aandelen onderbrengt in een holding BV, hoeft er in box 2 geen belasting te worden betaald.

Bovendien brengt een holding veel zeggenschap in de werk BV. Alle waardevolle zaken van een BV worden in een holding ondergebracht. Dit zorgt ervoor dat eventuele overnames minder aantrekkelijk worden.

Het is ook een voordeel wanneer je besluit om een BV te verkopen. Normaal gesproken moet over het resultaat belasting worden betaald. Maar in het geval van een holding owrdt het resultaat hierin ondergebracht. Hierdoor hoef je dan geen belasting te betalen.

Voorbeeld van een Nederlande holding

Veel bedrijven brengen hun aandelen in een holding. De bekendste voorbeelden in Nederland hiervan zijn Heineken en Ahold Delhaize

Zo zijn er veel bekende bedrijven ondergebracht in de Koninklijke Ahold N.V. Dit is de holding waarin onder andere Ahold Delhaize bij hoort. Naast de supermarkt vallen ook bedrijven als BOL.comEtos en Gall & Gall binnen deze holding. 

Beleggen met vermogen uit de holding

Het is ook mogelijk om te beleggen met het vermogen uit een holding. Dit is een optie wanneer de BV over veel vermogen beschikt. Een belegger heeft de keuze om dit zakelijk of privé te beleggen.

Wanneer je kiest om zakelijk te beleggen moet er vennootschapsbelasting worden betaald. Deze belasting wordt geheven over het behaalde rendement. Wanneer je dit privé wilt doen moet het vermogen worden overgeboekt.

Met overboeken bedoelen we de transactie van zakelijke naar privé rekening. Wanneer je hiervoor kiest moet er belasting worden betaald in box 2. Dit is vermogen uit aanmerkelijk belang


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.