Vrouw die papier laat zien aan man met justitie weegschaal naast hun

Wat is erfbelasting en wanneer betaal je dit?

Wanneer een dierbare komt te overlijden, ontvangen de nabestaanden meestal zijn of haar overgebleven vermogen. Zij ontvangen dan een erfenis. Hier moet belasting over worden betaald. De hoogte van deze belasting hangt af van de relatie met de overledene.

In dit artikel leggen we uit wat erfbelasting is en wanneer je er mee in aanraking komt. Ook bespreken we wat de tarieven ervan zijn.

Meer fiscale tips blogs lezen?

Klik hier voor uitleg en tips over beleggen en belasting.

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die je moet betalen over de erfenis. De erfbelasting werd voor 2010 ook wel successierecht genoemd.

De belasting wordt geheven over de erfenis. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die de overledene achterlaat. Het is dus ook mogelijk om een negatieve erfenis te ontvangen. 

Wat zijn de tarieven van erfbelasting?

De hoogte van de belasting die betaald moet worden hangt af van de relatie tussen de nabestaande en de overledene. Ook wordt er gebruik gemaakt van progressieve tarieven: hoe groter de erfenis, des te meer belasting er moet worden betaald. 

Over de erfenis van de partner en de kinderen moet 10% erfbelasting worden betaald. Voor kleinkinderen is dit 18%. Overige erfgenamen betalen 30% belasting over de waarde van de erfenis. 

Wanneer de erfenis groter is dan €126.723 gelden er hogere tarieven. De partner en de kinderen moeten dan over het meerdere van bovenstaand bedrag 18% belasting betalen. Voor kleinkinderen is dit 36% en voor overige erfgenamen zelfs 40%.  

Wanneer heb je recht op vrijstelling?

Net zoals bij alle belastingen kent de erfbelasting ook vrijstellingen. De hoogte van deze vrijstelling hangt, net als het belastingtarief, af van de relatie tussen de nabestaande en de overledene.

De echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner heeft in 2020 recht op een vrijstelling van €661.328. Het kind, pleegkind of kleinkind van de overledene heeft recht op een vrijstelling van €20.946. Voor een kind met een beperking is deze vrijstelling hoger, namelijk €62.830. Hiervoor gelden andere voorwaarden, deze kun je teruglezen op de site van de Belastingdienst. 

Voor andere erfgenamen, bijvoorbeeld een broer of zus of een achterkleinkind, is deze vrijstelling €2.208. 

Wanneer de waarde van de erfenis die je ontvangt lager of gelijk aan je vrijstelling is, betaal je als nabestaande dus geen belasting. 

De aangifte erfbelasting

Via de website van de Belastingdienst is het eenvoudig om de aangifte erfbelasting in te vullen. Hiervoor dient te worden ingelogd met je DigiD. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.