vier potjes met geld erin. Met de woorden 'Travel, 'Car', 'Education' en 'House' erop geplakt

Wat is transitievergoeding en wanneer krijg je het?

Wanneer je wordt ontslagen of je contract niet wordt verlengd, heb je recht op bepaalde vergoedingen. In dit artikel bespreken we de transitievergoeding en wanneer je hier recht op hebt. Ook bespreken we de aanvullende vergoedingen waar je als in sommige gevallen ook recht op hebben.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is de financiële vergoeding die je van je werkgever krijgt bij ontslag. Werknemers hebben hier sinds 1 juli 2015 recht op. De voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij de werkgever ligt. Dit geldt voor vaste en voor tijdelijke werknemers.

Hoe hoog is de transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding bij je ontslag wordt bepaald op basis van twee onderdelen, namelijk je maandsalaris en de duur van het dienstverband. Deze vergoeding is in 2021 maximaal €84.000 euro bruto. Of, als je jaarsalaris hoger is dan €84.000, maximaal één bruto jaarsalaris. 

De vergoeding is dus voor iedereen anders: per gewerkt jaar krijg je ⅓ van je bruto maandsalaris. Per gewerkte maand is dit 1/36 van je netto maandsalaris. Als je bijvoorbeeld vijf jaar en drie maanden in dienst bent geweest, krijg je vijf keer ⅓ bruto maandsalaris en drie keer 1/36 bruto maandsalaris vergoed.

Wanneer heb je geen recht op transitievergoeding?

Zoals eerder gezegd heb je onder andere recht op een transitievergoeding wanneer je ontslagen wordt of je tijdelijke contract niet wordt verlengd. Er zijn echter ook situaties waarin je geen recht hebt op een transitievergoeding, bijvoorbeeld wanneer je uit eigen initiatief ontslag neemt. 

Er zijn nog een aantal andere situaties waarin je geen recht hebt op transitievergoeding:

  • Wanneer het ontslag jouw schuld is, omdat je bijvoorbeeld iets hebt gestolen;
  • Wanneer je bij je ontslag jonger dan 18 jaar bent en je gemiddeld minder dan 12 uur per week hebt gewerkt;
  • Wanneer je bent ontslagen omdat je de AOW-leeftijd of andere pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt;
  • Wanneer je werkgever failliet is, een uitstel van betaling heeft of de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is op de werkgever; 
  • Wanneer in je cao een soortgelijke vergoeding staat, bijvoorbeeld een wachtgeldregeling;
  • Wanneer je een volgend tijdelijk contract bent aangegaan vóór het (van rechtswege) eindigen van een tijdelijk contract. Voorwaarde daarbij is dat het nieuwe contract na maximaal 6 maanden ingaat na het eindigen van het vorige contract (en tussentijds kan worden opgezegd);
  • Wanneer je werkgever je een gelijkwaardig contract aanbiedt voordat je tijdelijk contract afloopt;
  • Wanneer je werkgever je aanbiedt je tijdelijk contract te verlengen, voordat dat contract afloopt. Het maakt niet uit of je dit aanbod accepteert.

Verschillende contracten bij hetzelfde bedrijf

Wanneer je meerdere contracten bij je werkgever had, tellen alle contracten mee. Ook je uitzendcontract of bijvoorbeeld je contract voor hetzelfde werk (dit is vaak het geval bij een overname van het bedrijf), tellen mee. 

Wanneer je tussen twee contracten in, langer dan zes maanden uit dienst bent geweest, tellen de oude contracten niet mee bij het berekenen van een transitievergoeding. Was deze periode korter dan zes maanden, dan tellen de oude contracten wel mee. Contracten van vóór 1 juli 2015, tellen niet mee wanneer je langer dan drie maanden uit dienst bent geweest.

Met de rekentool op de website van Rijksoverheid kun je precies uitrekenen wat de hoogte van je vergoeding is.

Wanneer moet je transitievergoeding worden betaald?

Er staat niet in de wet vastgelegd wanneer de transitievergoeding moet zijn betaald. Er staat wel in de wet dat je recht hebt op de wettelijke rente vanaf 1 maand na het einde van de arbeidsovereenkomst. Daarom is het voor de werkgever een verstandig idee om het bedrag te betalen voordat die periode voorbij is.

Soortgelijke vergoedingen

Soms heb je bovenop de transitievergoeding nog recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld een billijke vergoeding of een extra vergoeding.

Billijke vergoeding

In sommige gevallen (dit gebeurt zelden) kan de rechter beslissen dat het eerlijk is dat je nog een vergoeding bovenop je transitievergoeding krijgt. Dit kan alleen wanneer je werkgever zich ‘ernstig verwijtbaar’ gedragen heeft, bijvoorbeeld wanneer je gediscrimineerd wordt of wanneer je onterecht op staande voet ontslagen wordt. 

Verder heb je recht op een billijke vergoeding wanneer je werkgever je tijdelijke contract vóór de einddatum beëindigt of wanneer je ontslagen wordt zonder toestemming van de UWV of de kantonrechter, terwijl dit wel nodig is.

Extra vergoeding

Je werkgever heeft een wettelijke reden nodig om je te ontslaan. Wanneer er niet één duidelijke reden is, maar bepaalde dingen zich hebben opgestapeld en je daardoor ontslagen wordt, dan mag je werkgever je sinds 1 januari 2020 soms ook ontslaan. 

In dit geval mag je de rechter om een ‘extra vergoeding’ vragen. De rechter bepaalt vervolgens of je hier recht op hebt en hoe hoog deze vergoeding dan is. Deze extra vergoeding is maximaal 50% van je transitievergoeding.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.