close up van twee handen die wijzen naar cirkeldiagram op papier

Wat is top-down beleggen?

Top-down beleggen is een strategie die veel gebruikt wordt bij het inrichten van een beleggingsportefeuille. In dit artikel leggen we uit hoe het precies werkt.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Betekenis top-down beleggen

Top-down beleggen is een veelgebruikte beleggingsstrategie. Een andere benaming voor top-down beleggen is macro beleggen. De belegger werkt letterlijk van boven naar beneden.

Beleggers die deze strategie gebruiken, beleggen aan de hand van grote ontwikkelingen. Denk aan het BBP van een land, ontwikkelingen in sectoren, etc. Het grote plaatje wordt bekeken voordat er een beslissing genomen wordt: eerst kijkt men hoe het met de economie gaat, dan wordt er aan de hand daarvan een sector uitgekozen en daarna een specifiek bedrijf.

Dat doet men omdat wanneer het goed gaat met de economie, er andere sectoren interessant zijn dan wanneer het slecht gaat met de economie.

Vroeger werd er veel gekeken naar hoe landen presteerden, maar door de globalisatie van de economie gebeurt dat nu eigenlijk niet meer: meestal beweegt de economie van verschillende gebieden ongeveer gelijk. Daardoor is top-down beleggen aan de hand van sectoren nu populairder.

Het tegenovergestelde van top-down beleggen is bottom-up beleggen.

Voor- en nadelen top-down beleggen

Er heerst wat discussie rondom welke strategie beter is, maar bij top-down beleggen hebben veel beleggers ervaren dat het een nuttige manier is om uit te zoeken welke sector op dat moment gunstig is om in te beleggen.

Het belangrijkste nadeel van beleggen met de top-down strategie is dat zelfs wanneer alles van de strategie klopt, het nog steeds niet hoeft te betekenen dat het door jou gekozen aandeel winst oplevert.

Bottom-up beleggen

Zoals eerder genoemd is bottom-up beleggen het tegenovergestelde van top-down beleggen. Bij bottom-up beleggen wordt, in tegenstelling tot bij top-down beleggen, niet eerst rekening gehouden met macro-economische zaken. De belegger zoekt een bedrijf dat hem of haar interessant lijkt en kijkt hoe de toekomstverwachtingen van het bedrijf zijn. Ook zaken als historische resultaten, management, het ondernemingsmodel en de kwaliteit kunnen worden meegenomen in het besluit. 

Anders dan bij top-down beleggen kijkt de belegger niet als eerste naar bijvoorbeeld welke sectoren het op dat moment goed doen in de economie. Dat gebeurt later pas.

Het idee achter beleggen met de bottom-up strategie is dat de belegger zo altijd de beste bedrijven binnen verschillende sectoren uitkiest.

Bekijk video Wat is top-down beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.