Skip to main content
Open een rekening

Er bestaan verschillende beleggingsstrategieën. Je kunt actief beleggen of juist passief. De buy-and-hold strategie is een passieve beleggingsstrategie. Ook Warren Buffett is een groot aanhanger van deze strategie. In dit artikel leggen we je uit wat het precies inhoudt en hoe je deze strategie kunt volgen. Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video.

Betekenis buy-and-hold strategie

De buy-and-hold strategie bij beleggen houdt in, dat je beleggingen koopt om deze zo lang mogelijk vast te houden. Je probeert bij deze strategie niet de markt te timen, maar juist zo lang mogelijk in de markt te blijven. Buy-and-hold is dan ook een strategie voor de lange termijn. Denk hierbij aan in ieder geval tien jaar.

Gedachte achter buy-and-hold

Deze strategie is tot stand gekomen, doordat blijkt dat passieve, lange termijn beleggers over het algemeen meer rendement behalen dan actieve beleggers die de markt proberen te timen. Vooral wanneer je het behaalde rendement herbelegt en voor een goed gespreide portefeuille kiest.

Op de korte termijn zijn koersen erg volatiel. Daarom is het bijna onmogelijk om de markt te voorspellen. De onvoorspelbaarheid van de markt is een factor die veel risico met zich mee brengt.

Op de lange termijn lijken koersen echter vrijwel altijd te stijgen. In deze positieve trend zitten veel pieken en dalen, door de tussentijdse schommelingen. Maar over een lange termijn loont het over het algemeen om belegd te blijven.

Dat komt doordat na de sterkste koersdalingen, vaak ook weer de grootste stijgingen plaatsvinden. De dalen worden dus snel weer gecompenseerd.

“My favorite holding period is forever.

- Warren Buffett

Valkuilen bij de buy-and-hold strategie

De buy-and-hold strategie lijkt makkelijk, maar toch zijn er een aantal valkuilen waardoor beleggers van deze strategie afwijken. We noemen ze hieronder, zodat je zelf niet de mist in gaat.

Emoties

De grootste valkuil bij de buy-and-hold strategie is jezelf laten leiden door emoties. Een belegging kopen en vasthouden zonder er iets mee te doen is niet moeilijk in economisch goede tijden. Maar ook in tijden van recessie en bear markets moet je je beleggingen vasthouden.

Probeer niet in paniek te raken wanneer koersen dalen. Om de buy-and-hold strategie succesvol te volgen, moet je je emoties proberen uit te schakelen. Ook al is beleggen op deze manier misschien saai of schiet je in de stress bij koersschommelingen, uiteindelijk loont het om belegd te blijven.

Snel winst nemen

Niet alleen dalende koersen kunnen je doen neigen naar het verkopen van je beleggingen. Juist wanneer de koersen sterk zijn gestegen gaat het bij veel mensen kriebelen om hun winst te pakken.

Probeer hier niet aan toe te geven. Deze korte termijn piek stelt mogelijk niets voor wanneer je het vergelijkt met het rendement over twintig jaar. Neem dus niet te snel je winst.

Te lang vasthouden

Hiertegenover staat, dat je sommige beleggingen ook niet te lang moet vasthouden. Wanneer een aandeel geen succes blijkt en al voor een lange periode een dalende koers heeft, is het verstandig om het te verkopen.

Misschien hoop je steeds dat het aandeel nog zal stijgen of heb je een speciale band met het bedrijf. Maar als de koers over een lange periode geen stijgingen laat zien, dan kun je er waarschijnlijk beter afstand van doen. Ook hier geldt; laat je niet leiden door emoties.

Vergeten te herbalanceren

Wat belangrijk is bij de buy-and-hold strategie, is het periodiek herbalanceren van de portefeuille. Doordat je beleggingen zo lang mogelijk vasthoudt, kunnen bepaalde producten over- of ondervertegenwoordigd raken in je portefeuille.

De verdeling binnen je portefeuille komt dan mogelijk niet meer overeen met je beleggingsdoel. Daarom is het zaak om je portefeuille periodiek onder de loep te nemen. Zo kun je je portefeuille waar nodig aanpassen naar je doel en instelling.

Belegd vermogen nodig

De laatste valkuil waardoor je buy-and-hold strategie in duigen kan vallen, is omdat je je belegd vermogen nodig hebt voor andere zaken. Om dit te voorkomen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je altijd en financiële buffer achter de hand hebt.

Zo hoef je, ook bij onverwachte kosten, niet aan je belegde vermogen te komen. Het zou zonde zijn als je het beleggen moet onderbreken, doordat je afwasmachine kapot gaat. Door tussentijdse onttrekkingen loop je een hoop rendement mis.