Wat hebben succesvolle beleggers gemeen? 5 eigenschappen

Zakjes met dollartekens erop aan een waslijn met knijpers

Er zijn talloze manieren om te beleggen en bijna iedereen belegt anders. Er is dus niet één manier om succesvol te beleggen. Wel zijn er een aantal eigenschappen die alle succesvolle beleggers hebben. In deze blog bespreken wij deze gelijkenissen.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

1. Begin vroeg en hou vol

Bij beleggen is een lange beleggingshorizon erg belangrijk. Hoe eerder je begint, des te langer je kunt profiteren van het rendement-op-rendement effect. Maar ook wanneer je op latere leeftijd begint met beleggen, kun je nog volop van dit rendement-op-rendement effect profiteren, door niet bij elke schommeling in- en uit te stappen.

2. Doelen stellen

‘Failing to plan is planning to fail’, is een bekende uitspraak. Het is daarom belangrijk om van tevoren in je beleggingsplan te bepalen waarvoor, voor hoelang, en met hoeveel geld je gaat beleggen. Wanneer je een concreet doel voor ogen hebt is het ook makkelijker om het beleggen vol te houden.

3. Periodiek beleggen

Koersen stijgen en dalen tussendoor, dat hoort nu eenmaal bij beleggen. Door deze schommelingen vinden mensen het moeilijk om het juiste instapmoment te kiezen. Maar wat nu als je niet één instapmoment hoeft te kiezen? Door periodiek in te leggen kies je verschillende instapmomenten en koop je aan voor zowel hogere als lagere prijzen.

Het timen van de markt blijkt nagenoeg onmogelijk. Daardoor kun je beter langer profiteren van je tijd ín de markt. Wachten op het perfecte instapmoment zorgt dat je tussentijds mogelijk veel rendement misloopt.

Periodiek beleggen heeft verschillende voordelen. Lees voor een uitgebreide uitleg ons artikel: Wat is periodiek beleggen?

4. Voldoende spreiden

Spreiden is hét toverwoord bij beleggen. Door te spreiden verklein je de kans dat je al je vermogen verliest aanzienlijk: spreiding en diversificatie zijn dus een must om veilig te beleggen.

Je concentreert je beleggingen niet rondom één beleggingsproduct of aandeel. In plaats daarvan kies je voor een grotere verscheidenheid aan verschillende soorten beleggingen.

5. Laat je niet beïnvloeden door emoties

Beleggen kan voor stress zorgen wanneer het onrustig is op de markt. Op zo’n moment is het belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden en je aan je plan te houden. Soms denken mensen dat het verstandig is om tijdelijk uit te stappen wanneer de koersen dalen. Dit werkt nagenoeg nooit: tegen de tijd dat je weer durft in te stappen, zijn de koersen hersteld en heb je mogelijk rendement misgelopen.

Zie een periode van onrust juist als een goed moment om bij te kopen: je kunt nu ‘goedkoop’ aandelen kopen.

Kort samengevat

Er zijn talloze manieren om te beleggen: actief, passief, bij een broker, bij een vermogensbeheerder en ga zo maar door. Beleggen kan veel opleveren, maar je loopt ook risico’s. De meest succesvolle beleggers houden bovenstaande uitgangspunten aan, om zo de risico’s te beperken.

Beleggen uitbesteden bij Axento vermogensbeheer

Besteed je het beleggen liever uit bij een professionele partij zodat je er zelf geen omkijken naar hebt? Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf €7.500,-. Wij beheren op dit moment ruim 400 miljoen euro. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Ben je benieuwd wat Axento voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.