Geld verdienen met beleggen werkt zo

Briefgeld met muntgeld bovenop

Door de extreem lage spaarrente gaat het bij veel mensen kriebelen om iets anders te doen met hun spaargeld. Geld verdienen op de beurs klinkt dan wel aantrekkelijk. Maar hoe werkt beleggen eigenlijk? En hoe kun je er ook echt geld mee verdienen? In dit artikel leggen we uit hoe jij geld kunt verdienen met beleggen.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is beleggen?

Laten we beginnen met uit te leggen wat beleggen is. Beleggen is het investeren van geld om hier in de toekomst rendement mee te behalen. Er zijn eindeloos veel soorten beleggingen beschikbaar. Wij beperken ons hier tot beleggen op de beurs.

Je kunt dan kiezen tussen aandelen, obligaties, fondsen of afgeleide producten. Afgeleide producten zijn te ingewikkeld en risicovol voor beginnende beleggers.

Door te beleggen in obligaties loop je relatief weinig risico. Je behaalt daar echter ook relatief weinig rendement op. Bij beleggen gaan risico en rendement namelijk hand in hand. Hoe meer risico je wilt lopen, hoe meer rendement je kunt behalen.

Aandelen zijn relatief risicovol. Je kunt daaruit dan ook veel rendement behalen. Wanneer je echt geld wilt verdienen met beleggen, kun je dus het beste voor aandelen kiezen. Hieronder leggen we uit wat aandelen zijn.

Wil je meer lezen over wat beleggen is en hoe het werkt? Lees dan onze uitgebreide artikelen Wat is beleggen? en Hoe werkt beleggen?

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Wanneer je een aandeel koopt, word je aandeelhouder en dus mede-eigenaar van een bedrijf. Wanneer het bedrijf goed presteert profiteer je daar als aandeelhouder van.

Prijs

Aandelen staan te koop tegen een bepaalde koers. Die koers, oftewel de prijs van een aandeel, wordt bepaald door vraag en aanbod. Die kunnen de hele dag door veranderen door de actieve handel in aandelen. Daarom fluctueren aandelenkoersen zo sterk.

Risico’s

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan beleggen in aandelen. Als eerste het koersrisico. Zoals we hierboven al hebben beschreven, zijn aandelenkoers erg volatiel. Je loopt dus elk moment kans dat de koers daalt.

Een ander risico is het faillisementsrisico. Dat is het risico dat het bedrijf waarin je belegt failliet gaat, waardoor je aandelen niets meer waard zijn.

Dan is er ook nog het marktrisico, het risico dat je aandeel aan waarde verliest doordat het sentiment op de markt slecht is. Dat kan bijvoorbeeld komen door een recessie.

Soorten aandelen

Er zijn verschillende soorten aandelen beschikbaar. Zo is er een onderscheid tussen groeiaandelen en waardeaandelen. Ook zijn er large cap, mid cap en small cap aandelen. Je kunt kiezen tussen dividendaandelen en aandelen die geen dividend uitkeren. Dan zijn er nog cyclische aandelen, maar ook overgewaardeerde aandelen en ondergewaardeerde aandelen. Kortom, keuze genoeg.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen is het belangrijk dat je begrijpt waarin je belegt. Nagaan in welke soorten aandelen je wilt beleggen kan hierbij helpen. Zo weet je zeker dat je de juiste aandelen kiest om jouw doel te bereiken.

Hoe verdien je geld met aandelen?

Nu je weet hoe aandelen in elkaar steken, leggen we je uit hoe je rendement kunt halen uit aandelen. Dat kan op twee manieren, door dividend en door koersveranderingen.

Dividend

Dividend is de winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Aandeelhouders zijn mede-eigenaren van het bedrijf en delen daarom mee in de winst. Niet alle bedrijven keren dividend uit.

Aandelen waarover wel dividend wordt uitgekeerd noemen we dividendaandelen. Dividend wordt vaak eens per jaar uitgekeerd, maar sommige bedrijven keren elke maand of elk kwartaal dividend uit. Bedrijven mogen zelf kiezen om dividend uit te keren. Als aandeelhouder bepaalt het dividend een deel van je rendement.

Koersveranderingen

De tweede manier om winst te behalen op je aandelen zijn koersveranderingen. Het is de bedoeling dat je je aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je hem hebt gekocht. Op die manier behaal je rendement.

Koersdalingen kunnen dus resulteren in een negatief rendement. Daarom zoek je naar aandelen om in te beleggen, waarvan je verwacht dat de koers in de toekomst zal stijgen.

Tips om geld te verdienen met beleggen

 Je weet nu hoe beleggen in aandelen werkt en hoe je er rendement over kunt verdienen. Als laatste willen we je een aantal tips geven om ook daadwerkelijk geld te gaan verdienen met beleggen in aandelen.

Onzekerheid accepteren

Beleggen brengt altijd risico’s en onzekerheid met zich mee. Daar kun je niet van buiten om. Probeer die onzekerheid daarom te accepteren en er niet teveel aandacht aan te geven. Wanneer je je laat leiden door angst en steeds tussentijds je aandelen verkoopt omdat je bang bent, zul je nooit veel geld kunnen verdienen met beleggen.

Emoties uitschakelen

Laat je niet leiden door je emoties bij beleggen. Dit advies sluit aan op de bovenstaande tip. Wanneer je bij beleggen keuzes maakt op basis van je emoties, zul je waarschijnlijk niet veel succes boeken. Schakel je emoties daarom uit en laat je niet door elke koersschommeling van de wijs brengen. Houdt je beleggingsdoel voor ogen en gebruik je gezonde verstand.

Niet blind de meute volgen

Wil je geld verdienen met beleggen? Laat je dan niet blindelings leiden door de beleggingskeuzes van de meute. Stort de beurs in omdat veel beleggers tegelijk hun aandelen verkopen (omdat ze zich lieten leiden door emotie)? Ga daar niet in mee.

Na flinke koersdalingen ontstaan ook weer de grootste groeiperiodes. Door uit te stappen wanneer de beurs is ingestort, verkoop je je aandelen waarschijnlijk met verlies en loop je de koersstijging naderhand mis. Hierdoor verlies je veel rendement. Laat je dus niet leiden door het sentiment van de meute, maar blijf logisch handelen.

Tijdens een flinke beursdip kan het juist lonen om aandelen te kopen. Zo zei Warren Buffett eens: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”.

Rendement-op-rendement effect

Een andere manier om goed geld te verdienen met beleggen, is door je rendement te herbeleggen. Op die manier profiteer je van het rendement-op-rendement effect. Door je verdiende winst opnieuw te beleggen, ontvang je rendement over je rendement. Zo groeit je vermogen niet lineair, maar exponentieel. Onttrek je rendement dus niet meteen, maar beleg het opnieuw.

Neem de tijd

Als laatste is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden wanneer je geld wilt verdienen met aandelen. Aandelenkoersen zijn erg volatiel. Daardoor kunnen ze op de korte termijn ook flink dalen.

Dit wordt echter over het algemeen weer gecompenseerd, wanneer je je aandelen vasthoudt voor een langere periode. Door een lange termijn aan te houden, is het niet erg om veel risico te nemen, omdat je hier na verloop van tijd winst voor terugkrijgt.

Geld verdienen met beleggen is dus geen kwestie van even snel en makkelijk, maar het vereist geduld en gezond verstand.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.