De belangrijkste lessen van Rich Dad Poor Dad

Boek rich dad poor dad in hand van man

Wanneer je geïnteresseerd bent in beleggen zul je vast eens een boek over geld of beleggen gelezen hebben. Eén van de bekendste financiële boeken is het boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki.

In deze blog bespreken we een aantal belangrijke tips die Kiyosaki in zijn boek bespreekt.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wie is Robert Kiyosaki?

Robert Kiyosaki is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is vooral bekend van het boek dat wij in deze blog bespreken maar heeft nog meer boeken geschreven. In totaal zijn er meer dan 26 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Les 1: Laat geld voor je werken

Je hebt vast wel eens van de uitspraak ‘geld voor je geld laten werken’ gehoord. Klinkt natuurlijk fijn. Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld?

Hoe werkt dit?

Je kunt je geld op verschillende manieren voor je laten werken. Bijvoorbeeld door te beginnen met beleggen. Met beleggen kun je namelijk rendement behalen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Zo bouw je rustig aan vermogen op, waardoor je op termijn misschien wel kunt leven van je vermogen. Aan beleggen zit natuurlijk wel risico verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg daarom goed gespreid.

Lees hier hoe je dat doet: diversificatie en spreiding bij beleggen

Wat we ook leren uit het boek ‘Rich dad poor dad’ is het verschil tussen assets en liabilities. Assets zijn investeringen die uiteindelijk geld moeten opleveren en liabilities zijn investeringen die je alleen maar geld kosten.

De meeste mensen kopen bijvoorbeeld een duur huis, een dure auto en hebben een hoge hypotheek. Hier ga je op den duur natuurlijk geen geld mee verdienen. 

Rijke mensen doen dit anders. Zij investeren bijvoorbeeld in beleggingen, bouwen een bedrijf op of investeren in vastgoed. Dit zijn voorbeelden van goede assets. Deze assets zullen op den duur geld opleveren. En zo creëer je een passief inkomen voor jezelf. 

Je ontvangt geld door niets te doen en laat je geld dus voor je werken. Dit wordt al meer en meer en zo zal je uiteindelijk al rijker worden. 

Les 2: Verzamel de juiste mensen om je heen

Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Sta je voor een nieuwe uitdaging waar je zelf geen verstand van hebt, huur iemand in die dit wel heeft. 

Verzamel daarom mensen om je heen waar je iets van kunt leren. Het liefst mensen die nog succesvoller en rijker zijn dan jij. 

Les 3: Verlaag je vaste lasten en kosten

Om rijk te worden moet je offers maken. Dus probeer altijd waar mogelijk je vaste lasten en kosten te verlagen.

Dit kun je doen op verschillende manieren. Je kunt lidmaatschappen die niet verplicht zijn heel makkelijk stopzetten. Bijvoorbeeld streaming diensten of magazines. Dus je zou er geld op kunnen besparen.

Energie kost tegenwoordig heel veel geld. Vergelijk daarom wat aanbieders, misschien is er een energieaanbieder die goedkoper is. Zo bespaar je maandelijk een flink bedrag. 

Een andere optie is om zelf wat minder energie te gebruiken. Dit zal resulteren in een lagere rekening of een eventuele teruggave aan het eind van het jaar. Dat is altijd mooi meegenomen. 

Les 4: Betaal jezelf altijd als eerste

Dit klinkt voor veel mensen gek. Want rekeningen zijn toch verplicht en veel belangrijker?

Zou je inderdaad denken. Maar JIJ bent degene die deze rekeningen moet betalen, dus je moet wel gemotiveerd blijven om dit te kunnen blijven betalen. 

Het is nu niet de bedoeling dat je al je geld aan jezelf gaat besteden. Ga na welk bedrag haalbaar is om elke maand te besteden. Dit bedrag “betaal je jezelf” als eerste uit, voordat je je rekeningen en vaste lasten betaalt. Zo heb je het gevoel dat je meer eer hebt van je verdiende geld, in plaats van dat jij het mag doen met wat er overblijft. Op deze manier blijf je gemotiveerd om geld te verdienen. Let wel op dat je altijd genoeg overhoudt om je rekeningen en kosten te kunnen betalen. 

Les 5: Werk niet voor geld, maar om te leren

Als je denkt aan geld verdienen, denk je aan hard werken en een goed diploma. Als je een vaste baan hebt gevonden ligt de focus bij veel mensen op zoveel mogelijk geld verdienen. 

Wanneer jij een vaste baan krijgt en je gespecialiseerd bent in een bepaald vakgebied of een bepaalde functie, zul je uiteindelijk afhankelijk van deze functie zijn.

Daarom kun je beter een baan zoeken die je skills en vaardigheden aanleren die belangrijk zijn voor de toekomst. Focus niet op veel geld op korte termijn. Als je stap voor stap steeds meer belangrijke vaardigheden leert, zul je uiteindelijk veel geld gaan verdienen voor de lange termijn. 

Blijf jezelf vooral ontwikkelen op meerdere vlakken. Je zult veel kennis opbouwen, als je je instelling verandert van korte termijn geld verdienen naar veel willen leren. Deze kennis is veel meer waard dan veel geld op korte termijn. En dit zal uiteindelijk resulteren in meer geld op de lange termijn. 

Conclusie

Het is al een aantal jaar geleden dat Robert Kiyosaki uitkwam met het boek ‘Rich dad poor dad’. Het boek is zo populair dat het al in tientallen talen is vertaald.

Veel mensen denken dat je alleen rijk en succesvol kunt worden door scholing en werkervaring. Dit boek ontkracht deze mythe, want er zijn nog veel meer mogelijkheden. 

Robert wilde met dit boek ouders laten inzien dat school niet de plek is waar kinderen leren over geldzaken. In dit boek wordt verteld wat wel slim is om te vertellen aan kinderen over geldzaken, zodat zij financieel succesvol kunnen worden later. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.