Sell in May and go away, of toch niet?

Roze bloesem bomen

De titel van deze column bevat een bekende beurswijsheid. Vaak wordt ‘Sell in May and go away’ nog aangevuld met: ‘but remember to come back in September’. Het gezegde adviseert om aandelen te verkopen in mei en na de zomer weer in te stappen. Wij zochten uit of deze beurswijsheid ook daadwerkelijk een goede raadgever is.

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Waar komt het vandaan?

De uitspraak draait eigenlijk om de vakantieperiode. Oorspronkelijk luidt de Engelse uitspraak: “Sell in May and go away and come back on St. Leger’s Day”. Op deze dag in september wordt een van de oudste klassieke Engelse paardenraces georganiseerd. Het idee hierachter was dat het grootste deel van de beleggers (de welgestelden) in de periode van mei tot en met St. Leger’s met vakantie waren en er dus weinig handel was op de aandelenmarkten.

Vrouwen bloot, handel dood

In Nederland is ‘vrouwen bloot, handel dood’, een bekende uitspraak. Het komt er op neer dat wanneer de zomerperiode aanbreekt, beurshandelaren en beleggers op vakantie gaan en er eigenlijk niet veel gebeurt op de beurzen. Sinds de komst van de moderne schermenhandel is er van een rustige zomerperiode weinig sprake meer.

Wat zeggen de cijfers?

De meeste onderzoeken komen tot dezelfde conclusie: van mei tot en met september is het rendement op de aandelenbeurzen daadwerkelijk lager dan tussen oktober en april. Uit onderzoek van Robeco-econoom Jeroen Blokland blijkt dat het rendement van de S&P 500 Index (500 grootste Amerikaanse aandelen) van mei tot oktober gemiddeld op 2,2% uitkomt, gemeten vanaf 1928 en 2015. In de periode november-april is dat 5,1%. In de zomermaanden is het rendement dus gemiddeld genomen lager dan in andere maanden.

Maar is verkopen in mei dan slim?

Het antwoord op deze vraag is ‘Nee’. Ook tijdens de zomermaanden is het rendement gemiddeld genomen positief. Het aanhouden van je beleggingen levert dus meer op dan uit te stappen en je geld te stallen op een spaarrekening. Zeker als je rekening houdt met de transactiekosten voor het aan- en verkopen. Het zou overigens ook betekenen dat markten voorspelbaar zijn en je op eenvoudige wijze een hoger rendement kunt behalen. In de praktijk werkt dat echter niet zo. Resultaten uit het verleden bieden namelijk geen garantie voor de toekomst.

Don’t sell in May, but stay

Hoewel het beursgezegde dus wel enige kern van waarheid bevat, is het niet verstandig om je aandelenbeleggingen in mei te verkopen. Ook in de zomermaanden is het rendement van aandelen gemiddeld genomen positief. Het gezegde zou dus beter kunnen luiden: Don’t sell in May, but stay!

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.