Vrijwel iedereen die in Nederland woont en werkt bouwt pensioen op. De pensioenleeftijd wordt telkens verhoogd en ook nieuws over eventuele pensioenkortingen houdt de gemoederen flink bezig.
Maar wat is pensioen nou precies en hoe werkt het pensioenstelsel in Nederland? In deze blog vertellen we je er alles over.
Wat is pensioen?
Pensioen is het inkomen dat je ontvangt vanaf het moment dat je stopt met werken. Hieronder vallen verschillende soorten pensioen: het nabestaandenpensioen, arbeidsongeschiktheidspensioen en ouderdomspensioen.
Het nabestaandenpensioen is de uitkering waar de achtergebleven partner of kinderen van een overledene recht op hebben. Wanneer je niet meer in staat bent om te werken, ontvang je het arbeidsongeschiktheidspensioen.
Deze blog gaat over het ouderdomspensioen. Dit is het inkomen dat je ontvangt nadat je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Het ouderdomspensioen bestaat uit verschillende onderdelen. Dat leggen we hier uit.
Wanneer mag je met pensioen?
De AOW-leeftijd wordt berekend aan de hand van de levensverwachting. De levensverwachting in Nederland stijgt, dus ook de AOW-leeftijd. De overheid is ermee bezig om de AOW-leeftijd stapsgewijs van 65 naar 67 te verhogen.
Sinds 2017 laat de overheid jaarlijks weten wat over vijf jaar de AOW-leeftijd zal zijn: je weet dus vijf jaar van tevoren wat je pensioenleeftijd is.
Je kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan dan de AOW-leeftijd. In dit geval ontvang je geen AOW-uitkering, tot je de pensioenleeftijd wel bereikt hebt. Wanneer je eerder wilt stoppen met werken, is het vaak noodzakelijk om zelf extra pensioen op te bouwen.
Hoe zit het pensioenstelsel in elkaar?
In het Nederlandse pensioenstelsel kan er op drie manieren pensioen worden opgebouwd. Dit noemen we de drie pijlers. Deze bespreken we hieronder.
Pijler 1: pensioen waar je zelf niets voor hoeft te doen
De eerste pijler van het pensioenstelsel is de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dit vormt in Nederland de basis van het pensioen.
Iedereen die tussen de leeftijd van 15 en de AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond of gewerkt, heeft recht op een AOW-uitkering vanaf de AOW-leeftijd tot het moment van overlijden.
Deze AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd en de hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van het minimumloon. De precieze hoogte van de AOW-uitkering kun je terugvinden op de website van de SVB: Hoe hoog is mijn AOW?.
Pijler 2: pensioenopbouw via de werkgever
Aanvullend op de AOW kun je pensioen opbouwen via de werkgever. Dit is de tweede pijler. Dit aanvullende pensioen wordt opgebouwd gedurende de tijd dat je werkzaam bent bij een werkgever. De hoogte van dit pensioen is gebaseerd op de tijd in dienst en het gemiddelde loon.
Deze pensioenregelingen verschillen vaak per bedrijf, bedrijfstak of sector. Ben je zzp’er, dan ontvang je geen pensioen via de werkgever: je hebt wel recht op AOW maar verder moet je zelf je pensioen regelen. Hier lees je later meer over.
Pijler 3: zelf aanvullend pensioen opbouwen
Dan is er nog de mogelijkheid om je pensioen zelf aan te vullen. Dit is de derde pijler. Hieronder vallen alle mogelijke individuele pensioenregelingen, zoals sparen, een lijfrenteverzekering of beleggen.
Lees in onze blog: Zelf pensioen opbouwen: zo ga je te werk.
Wat is er nieuw?
Er is de afgelopen jaren veel discussie over het pensioen geweest in Nederland. Dit leidde uiteindelijk tot nieuwe regels in een nieuw pensioenstelsel in 2020. Eind 2019 kwam het eerste akkoord over vernieuwing van het pensioenstelsel en vanaf dat moment zijn de eerste grote lijnen vastgelegd.
De belangrijkste verandering is dat de AOW-leeftijd minder hard gaat stijgen.
- Tot 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Dat is gunstig voor de mensen die de komende jaren met pensioen gaan.
- Vanaf 2022 stijgt de AOW-leeftijd in stapjes naar 67 jaar in 2024.
- Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd verder, maar minder snel dan was afgesproken: wanneer de levensverwachting met één jaar stijgt, zal de AOW-leeftijd met 8 maanden omhoog gaan. Deze regel moet wel nog worden vastgelegd.
Hoe zorg ik voor een goed pensioen?
Wanneer je 30 bent denk je waarschijnlijk nog niet veel na over je pensioen. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Ga in de eerste twee pijlers na of je op dit moment genoeg pensioen opbouwt.
Heb je daar straks genoeg aan? Of is het nodig om je pensioen aan te vullen om je huidige levensstijl te kunnen behouden? Misschien wil je verre reizen maken na je pensioen, dan heb je vaak juist een hoger inkomen nodig.
Kijk dan eens naar wat je in de derde pijler kunt doen om je pensioen zelf nog aan te vullen. Misschien is beleggen een optie, of ben je toch meer een spaarder?
Beleggen voor je pensioen
Aangezien de spaarrente niets meer oplevert, overwegen veel mensen te starten met beleggen voor hun pensioen. Bij Axento vermogensbeheer kunnen we je daar bij helpen. We stellen samen een plan met je op, waar wij vervolgens mee aan de slag gaan. Op deze manier kun je door middel van beleggen je gewenste aanvullende pensioen bereiken.
Bij Axento vermogensbeheer kun je gemakkelijk zelf pensioen opbouwen. We bieden beide mogelijkheden aan: een gewone beleggingsrekening (box 3) of een lijfrenterekening (box 1). Zo kun je beleggen voor je pensioen met de succesvolle aanpak van Axento vermogensbeheer. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op onze pensioenpagina.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan onze informatiebrochure aan of plan vrijblijvend een adviesgesprek.
Aan beleggen zijn ook risico's verbonden. Meer hierover lees je in onze documenten 'Risico's van beleggen' en 'Risicoprofielen van Axento' op onze documentenpagina.