Duurzaam beleggen beter bestand tegen coronavirus

stapeltjes munten van laag naar hoog. op elk stapeltje groeit een plantje al harder

Duurzaam beleggen blijft groeien ondanks de onrust op de financiële markten vanwege het coronavirus. Dat de corona uitbraak tot een recessie leidt, staat wel vast. De vraag is hoe diep de recessie wordt. Steeds meer beleggers verliezen het vertrouwen in hun beleggingen. Duurzaam beleggen wint desondanks steeds meer terrein. 

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Duurzaam beleggen blijft beter liggen

Aandelen van bedrijven die meer aandacht besteden aan ESG-criteria blijken beter bestand tegen de corona crisis. Voorlopige onderzoeken, onder andere van PGGM, laten zien dat verantwoorde en duurzame aandelen relatief goed hebben gepresteerd

Flexibeler omgaan met veranderingen in de toekomst 

Allereerst zijn duurzame bedrijven flexibeler. Ze hebben zich immers de afgelopen jaren al voorbereid op een duurzame toekomst. Daardoor kunnen ze zich gemakkelijker aanpassen aan nieuwe veranderingen. Onder andere veranderingen om nieuwe epidemieën tegen te gaan.

Niet-duurzame sectoren zijn zwaar getroffen

Niet alle sectoren hebben evenveel last van de corona maatregelen en de gevolgen daarvan. Bedrijven in de toeristische sector en de horeca zagen de inkomsten grotendeels wegvallen. Maar bedrijven die online werken, merken weinig van de maatregelen. Niet-duurzame sectoren zijn over het algemeen zwaarder getroffen, waardoor de aandelen meer zijn gedaald. 

Meer geld in duurzame beleggingen gestopt 

Verder is er meer vraag naar duurzame en verantwoorde aandelen. In het eerste kwartaal werd ruim $45 miljard in duurzame beleggingsfondsen geïnvesteerd (bron: onderzoek Morningstar).  Terwijl er netto $385 miljard werd weggehaald uit ‘normale’ beleggingsfondsen. Vooral Europeanen willen dat hun geld bijdraagt aan een betere wereld. Zij zorgen voor 75% van het vermogen in duurzame fondsen. 

Aanbod duurzame beleggingsfondsen groeit

Het aanbod van duurzame beleggingen wordt steeds uitgebreider. Inmiddels is een groot aantal beleggingsfondsen en ETF’s beschikbaar. De fondsmanager beoordeelt de duurzaamheid van een bedrijf. Professionele beleggers hebben toegang tot ESG-data. Voor particuliere beleggers is die data nog niet goed beschikbaar. 

Duurzame aandelen met lager risico

Moet je wel beleggen als de economie krimpt? Belangrijk is dat je je geld langere tijd niet nodig hebt. Ben je bereid om korte termijn risico’s te lopen voor een aantrekkelijk rendement op langere termijn? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame aandelen met een defensief karakter. 

Denk aan bedrijven in de sectoren voeding, nutsvoorzieningen en telecom. Deze bedrijven bieden producten en diensten aan die ook in crisistijd nodig zijn. Sommige producten gebruiken we zelfs meer. Zoals het streamen van tv-series en het hamsteren van levensmiddelen. Daarom blijven de aandelenkoersen van deze bedrijven beter liggen.  

Hoe ga je investeren?

Er zijn genoeg aantrekkelijke mogelijkheden beschikbaar. Je kunt kiezen voor een passieve ETF of een actief beleggingsfonds. Weet je niet waar je moet beginnen? Axento helpt je graag! We nemen de zorg voor je vermogen uit handen.  

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.