De termen beleggen en investeren worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks dat de twee veel op elkaar lijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen. In deze blog bespreken we de betekenis van beide termen en leggen we uit hoe je de verschillen kunt herkennen.
Wat is beleggen?
Beleggen is het investeren van geld om er in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dit kan met verschillende producten, denk hierbij aan aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen.
Lees voor een uitgebreide uitleg over beleggen ons artikel: Wat is beleggen?
Wat is investeren?
Investeren gaat vaak iets verder dan beleggen. Wanneer je in een bedrijf wilt investeren, wil je daar meestal niet enkel geld aan verdienen maar wil je ook invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het bedrijf. Je kunt dus met meerdere middelen investeren, bijvoorbeeld: tijd, kennis, mankracht én geld.
Hierdoor stop je niet enkel geld in het bedrijf, maar zul je er ook veel tijd in steken en zelf betrokken zijn bij het bestuur of de groei ervan.
Lees voor een uitgebreide uitleg over investeren ons artikel: Wat betekent investeren?
De belangrijkste verschillen tussen investeren en beleggen
Er zijn dus belangrijke verschillen tussen beleggen en investeren. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.
Wat wordt er ingelegd?
Bij zowel investeren als beleggen kun je geld inleggen. Bij beleggen houdt het daar echter ook meteen op. Investeren kan wel met andere middelen dan enkel geld: je kunt je tijd, kennis of mankracht investeren in een project.
Investeren kan ook met geld. Het bedrag is dan vaak echter wat hoger dan bij beleggen. Doordat je met minder geld al kunt beleggen, kun je bijvoorbeeld geen pand aankopen, maar wel beleggen in een vastgoedfonds.
Wat is het doel?
Beleggen en investeren kan allebei financieel voordeel als doel hebben. Toch is dit bij investeren niet het enige doel. Bij een investering in bijvoorbeeld een bedrijf ben je als investeerder vaak betrokken bij de groei en ontwikkeling ervan.
Je wilt er dus niet enkel financieel op vooruitgaan, maar wilt ook graag dat jouw project slaagt. Bij beleggen hoop je vaak ook dat het goed gaat met een bedrijf, maar meestal vooral omdat de koers van jouw aandeel dan stijgt.
Hoeveel invloed wordt er uitgeoefend?
Een ander verschil tussen beleggen en investeren is de invloed die ermee wordt uitgeoefend. Wanneer je één aandeel van Shell koopt, zul je weinig invloed uit kunnen oefenen op het bedrijf. Investeer je echter een groot bedrag in een (kleiner) bedrijf, dan zul je hier waarschijnlijk niet alleen aandelen voor ontvangen, maar zul je ook iets te vertellen hebben als (groot)aandeelhouder.
Wie spendeert zijn vermogen?
Bij beleggen en investeren is de ‘wie’ vaak ook net even anders. We spreken meestal van beleggen wanneer het gaat om particulieren. Komt het geld vanuit een onderneming? Dan spreekt men eerder van een investering.
Dat komt omdat een onderneming vaak meer te besteden heeft dan een particuliere belegger. Hierdoor kan een onderneming ook meer invloed uitoefenen in het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt.
Hoe kun je investeren?
Er zijn verschillende manieren om te investeren. Waarin je investeert, is meestal afhankelijk van waar je interesses en belangen liggen. Je kunt investeren in vastgoed of jonge bedrijven, maar ook in projecten die bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen, als je duurzaamheid belangrijk vindt.
Daarnaast kun je direct geld uitlenen zonder tussenkomst van een bank. Dit noemen we een peer-to-peer lening. Zo ontvang je direct de rente over de lening. Er bestaat wel een risico dat de andere partij de lening niet kan aflossen.
Zo zijn er nog talloze andere manieren om te investeren, die niet per se met geld te maken hebben.
Hoe kun je beleggen?
Beleggen kan op verschillende manieren. Je kunt zelf beleggen bij een broker, je kunt beleggen met een adviseur of je kunt het beleggen uitbesteden bij een vermogensbeheerder.
Wanneer je belegt doe je dat voornamelijk in aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen.
Veel mensen denken dat ze zeer vermogend moeten zijn om bij een vermogensbeheerder te kunnen beleggen. Dit is een misvatting: beleggen kan bij online vermogensbeheerders tegenwoordig soms al vanaf een paar duizend euro.
Beheerd beleggen bij Axento vermogensbeheer
Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen laten beleggen vanaf € 7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Op deze manier beleggen we je vermogen duurzaam én goed gespreid.
Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Download dan onze informatiebrochure of plan een gratis adviesgesprek op het moment dat het jou het beste uitkomt. Liever direct een vraag stellen? Neem dan contact met ons op.