Poppetje van oudere man en vrouw in rolstoel op een stapeltje muntgeld met daaronder biljetten

Wat is het uniform pensioenoverzicht?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Het is belangrijk om te weten hoeveel pensioen je opbouwt. Zo wordt duidelijk hoeveel je later krijgt uitgekeerd per jaar. 

Van je pensioenuitvoerder ontvang je ieder jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Hierin staat een overzicht van je opgebouwde pensioenen. In dit artikel geven we meer informatie over het UPO.

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie UPO

In het UPO staan alle gegevens over je opgebouwde pensioen. Dit heeft betrekking op het werkgeverspensioen. Dit is de tweede pijler van het pensioenstelsel. Het pensioen uit de eerste pijler staat niet in het UPO.

Alle verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken voor het UPO dezelfde indeling. Ieder jaar wordt het UPO opnieuw klaargezet. Hierbij wordt uitgegaan van gegevens per 31 december van het betreffende jaar.

Wat staat er allemaal in mijn UPO?

In het UPO staan een heleboel gegevens verzameld over je persoonlijke situatie. Hieronder zetten wij uiteen wat er allemaal in staat.

Ten eerste de persoonlijke gegevens en eventueel die van je partner. Daarna zie je een overzicht van met pensioeninformatie. Gegevens zoals de pensioenuitvoerderpensioenregelingpensioengevend salaris en de pensioenopbouw.

Daarnaast zie je hoeveel pensioen je kan verwachten. Dit laat zien hoeveel pensioen er in totaal is opgebouwd.Verder staat er gegeven hoeveel pensioen je ontvangt wanneer je met pensioen gaat.  

Op de derde bladzijde staat wat je partner en kinderen krijgen bij overlijden. Dit geldt alleen wanneer je overlijdt voor  de AOW-leeftijd. Verder staat wat je ontvangt wanneer je arbeidsongeschikt raakt. 

Ook staat er in het UPO dat het effect van de koopkracht van belang is op het pensioen. Verder zijn factoren zoals de levensverwachtingrente en beleggingsresultaten van belang. 

Tot slot is de factor a te vinden in het UPO. De factor a laat zien hoeveel je pensioen is gegroeid. De factor a is nodig voor het berekenen van de jaarruimte


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.