Hoe wij de risico's voor u beheersen

Hoe wij de risico's voor u beheersen

Het beleggingsjaar 2017 werd gekenmerkt door lage volatiliteit (beweeglijkheid) op de aandelenbeurzen. Ondanks de nodige politieke en economische ontwikkelingen waren de dagelijkse koersbewegingen van aandelen relatief laag.

Aan deze tendens is in 2018 abrupt een einde gekomen met een koerscorrectie en een flink portie beweeglijkheid op de beurzen. We leggen u graag uit hoe wij omgaan met deze volatiliteit en wat onze strategie daarbij is.

Volatiliteit is onvermijdelijk

Zoals we in een eerder nieuwsbericht al hebben uitgelegd, is volatiliteit onlosmakelijk verbonden met beleggen. Sterker nog, omdat uw vermogen bij beleggen wordt blootgesteld aan koersschommelingen, mag u over de lange termijn een hoger rendement verwachten dan de rente op een spaarrekening.

Defensieve inrichting van uw beleggingsportefeuille

Vermogensbehoud is een belangrijk uitgangspunt binnen ons beleggingsbeleid. Bij de samenstelling van uw beleggingsportefeuille houden we rekening met mogelijke neerwaartse risico’s. Zo beleggen we binnen het obligatiestuk in obligaties met een kortere looptijd. Deze zijn minder gevoelig voor een eventuele rentestijging.

Binnen het aandelenstuk beleggen we onder andere in aandelen met specifieke kenmerken die risicoverlagend zijn. Dat noemen we ook wel factorbeleggen. Denk bijvoorbeeld aan minder volatiele aandelen (Minimum Volatility), laag gewaardeerde aandelen (Value) en aandelen met een hoge winstgevendheid en lage schulden (Quality).

Technologie onderwogen in uw portefeuille

In uw beleggingsportefeuille zijn aandelen uit de sector technologie onderwogen. Dat is een gevolg van de belegging in Minimum Volatility en Value aandelen. Technologie-aandelen voldoen vanwege de grotere koersschommelingen en hoge waardering niet aan deze twee kenmerken en zijn daardoor onderwogen in uw beleggingsportefeuille.

De koersdaling van techaandelen als Facebook, Tesla en Amazon in maart heeft hierdoor een kleiner effect op uw belegd vermogen in vergelijking met de benchmark (vergelijkingsmaatstaf).

Waar leidt dit toe

Beweeglijkheid op de beurs is de reden dat u op lange termijn meer rendement mag verwachten ten opzichte van een spaarrekening. We kunnen de risico’s niet vermijden maar wel beheersen. Met onze focus op vermogensbehoud proberen we daarom de neerwaartse koersuitslagen in uw beleggingsportefeuille te beheersen.

Aan de andere kant betekent dit ook dat het rendement in sterk stijgende markten kan achterblijven bij de benchmark. Maar in zo’n situatie verwachten we nog steeds een goed absoluut rendement te behalen. Ons doel is om een stabiel rendement te genereren waarbij diepe dalen worden vermeden.

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u naast het rendement ook de standaarddeviatie en maximum drawdown terugvinden. Deze risicomaatstaven tonen aan dat het risico van uw beleggingsportefeuille lager is ten opzichte van de benchmark.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.