Vooruitblik en positionering – april 2019

Vooruitblik en positionering – april 2019

In deze vooruitblik bespreken we de marktverwachtingen en positionering van de beleggingsportefeuilles voor de komende periode.

Amerikaanse economie in gezonde staat

De Verenigde Staten speelt een belangrijke rol binnen de wereldwijde economie. Fundamenteel gezien staat de Amerikaanse economie er goed voor. Consumentenuitgaven – de belangrijkste drijfveer voor de Amerikaanse economie – worden nog steeds ondersteund door een solide arbeidsmarkt.

Zowel het aantal vacatures als werkzoekenden nemen toe. Ook slagen steeds meer Amerikanen in het vinden van een baan. Hierdoor stijgt het totale besteedbaar inkomen en blijft de werkloosheid historisch laag zonder dat de inflatie sterk oploopt. Stijgende potentiële consumptie uitgaven zijn een aantrekkelijk perspectief voor de Amerikaanse economie.

Politieke onzekerheden blijven aanwezig

Politieke onzekerheden blijven een rol spelen voor de koersontwikkeling op de korte termijn. De belangrijkste onzekerheid is het handelsconflict tussen de economische grootmachten China en de VS. Hoewel de vooruitzichten de laatste maanden zijn verbeterd, blijven de financiële markten voorlopig in de ban van de handelsonderhandelingen.

De Europese financiële markten hebben daarnaast nog te kampen met de onzekerheid omtrent de Brexit. De uitkomst van deze langslepende kwesties is vooralsnog onbekend.

Monetair beleid versoepelt

Wereldwijd stellen steeds meer centrale banken zich soepeler op wat betreft het monetaire beleid. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) kondigde aan te pauzeren met zowel renteverhogingen als de afbouw van het schuldenprogramma. Ook de ECB besloot de eerste renteverhoging een jaar uit te stellen naar 2020 en initieerde daarnaast een nieuwe ronde goedkope bankleningen.

Daarnaast zullen ook de Chinese autoriteiten de economie een handje helpen met meer stimuleringsmaatregelen. Deze maatregelen zorgen wereldwijd gezien voor een gematigder renteniveau en daardoor een gunstiger ondernemers- en beleggingsklimaat.

Positieve vooruitzichten

Axento is nog steeds positief over de vooruitzichten voor 2019. Beleggen is nooit zonder risico en ook vandaag de dag spelen er meerdere kwesties die de krantenkoppen vaak domineren. We zien centrale banken wereldwijd anticiperen op de (mogelijke) invloed van deze risico’s door de economie een monetair steuntje in de rug te geven. In het kwartaalbericht heeft u kunnen lezen dat het Europese renteniveau de afgelopen maanden nog verder is gedaald, dit is positief voor aandelen uit de Europese Unie.

Ook het perspectief voor de Amerikaanse economie is nog altijd gunstig. Daarnaast is de waardering van aandelen aantrekkelijker geworden ten opzichte van vorig jaar. Dit is een goed vooruitzicht voor de toekomstige koersontwikkeling op de lange termijn.

Onze positionering in obligaties

Wij beleggen voor u in obligaties vanwege de diversificatievoordelen en bescherming in tijden van onzekerheid. Door naast aandelen ook in obligaties te beleggen, wordt de rendement-risico verhouding van een beleggingsportefeuille aanzienlijk verbeterd.

Ondanks het lage niveau van de Europese rente, is het renteniveau de afgelopen maanden nog verder gedaald. Uit de lage rente die wordt betaald voor staatspapier met een lange looptijd is op te maken dat de financiële markten voorlopig niet rekenen op een rentestijging. Juist in tijden van politieke onzekerheid verwachten wij dat met name de positie in staatsobligaties zijn meerwaarde zal bewijzen.

Onze positie in aandelen

Binnen het aandelenstuk hanteren we een wereldwijde spreiding. Regionaal gezien wordt het grootste deel belegd in de VS. Daarnaast beleggen we ook in opkomende landen en ontwikkelde regio’s buiten de VS, waaronder de Eurozone.

Ondanks de politieke strubbelingen blijven wij bewust belegd in Europa. Het renteniveau in Europa is namelijk bijzonder laag en aandelen uit de Eurozone zijn relatief aantrekkelijk gewaardeerd.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.