Kwartaalbericht Axento 2019-Q1

Kwartaalbericht Axento 2019-Q1

In het eerste kwartaal van 2019 behaalden alle beleggingsportefeuilles een positief resultaat. Een aantal belangrijke ontwikkelingen zorgde voor een sterke verbetering van het marktsentiment. Het positieve rendement in het eerste kwartaal was meer dan voldoende om het negatieve resultaat van 2018 te compenseren.

Invloed Amerikaanse centrale bank

Begin 2019 maakte de Amerikaanse centrale bank een opvallende draai door aan te geven de rente niet verder te verhogen in 2019. Ook zal het afromen van de schuldenbalans worden gestaakt. De Amerikaanse centrale bank vindt het kennelijk niet langer passend om het renteniveau verder te verhogen. Omdat dit gunstig is voor zowel aandelen- als obligatierendementen, reageerden de financiële markten positief op deze ontwikkeling. 

Handelsconflict tussen China en de VS

Gedurende de eerste maanden van 2019 zijn de Verenigde Staten en China dichter tot elkaar gekomen wat betreft de handelsafspraken. De dreigende toon in 2018 heeft in 2019 plaatsgemaakt voor een constructievere opstelling. Handelsbeperkingen hebben nadelige consequenties voor de wereldwijde economische groei. Een mogelijk naderend handelsakkoord stelt beleggers daarom positiever over de wereldwijde economische omstandigheden. Het wachten is nog steeds op een definitieve overeenkomst tussen China en de VS.

Europese rente gedaald

Handelsconflicten, Brexit en afnemende groei in China hebben de vraag naar veilige Duitse en Nederlandse staatsobligaties doen toenemen. Daarnaast kwam de ECB met een nieuwe ronde monetaire steunmaatregelen. Hierdoor is de rente in Europa gedaald. Het meest opvallend was de daling van de Duitse 10-jaars rente tot onder de 0%. De dalende Europese rente heeft een opwaarts koerseffect gehad op de obligatiebeleggingen in uw beleggingsportefeuille. 

Bedrijfsresultaten boven verwachting

Het optimistische sentiment op de beurs werd eveneens versterkt door positieve bedrijfspublicaties over het vierde kwartaal 2018. Van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven wist maar liefst 70% de verwachtingen van de analisten te verslaan. Stijgende bedrijfswinsten zijn een goede onderbouwing voor oplopende aandelenkoersen.

Resultaat beleggingscategorieën

Het eerste kwartaal van 2019 was positief voor alle beleggegingscategorieën. Het rendement over het afgelopen kwartaal wist het resultaat over heel 2018 ruimschoots te compenseren. Wereldwijde aandelen behaalden dit kwartaal een rendement van +13,7%, in 2018 was het behaalde rendement -6,6%. Ook kredietwaardige obligaties maakten met +2,7% het rendement over 2018 van -0,8% meer dan goed.

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u het rendement van uw beleggingsportefeuille terugvinden. Klik op de groene knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen om uw persoonlijke rapportage te downloaden.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.