Skip to main content
Open een rekening

Het jaar 2022 was een uitzonderlijk beursjaar waarin het geduld van beleggers flink op de proef werd gesteld. In het vierde kwartaal herstelden onze portefeuilles licht. Desondanks behaalden alle risicoprofielen in 2022 een negatief rendement.

In onze vooruitblik kunt u lezen wat onze langetermijnverwachtingen zijn voor de financiële markten. Hieronder leest u de relevante markt- en portefeuille ontwikkelingen van 2022.

Hardnekkige inflatie

Na de introductie van het coronavaccin werd de wereldeconomie overspoeld door een golf van uitgestelde consumptiebestedingen. Als gevolg daarvan stegen prijzen wereldwijd. In eerste instantie werd gedacht dat het zou gaan om een tijdelijke inflatiepiek die vanzelf weer zou wegebben.

In 2022 werd duidelijk dat de hoge inflatie hardnekkiger was dan verwacht. De oorlog in Oekraïne deed hier nog een schepje bovenop. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke spelers op de grondstoffenmarkt. Hierdoor stegen de prijzen van voedsel, energie en andere grondstoffen. Ook de loonkosten stegen sterk in 2022 omdat er onvoldoende mensen beschikbaar waren om de openstaande vacatures te vullen. 

Centrale banken grijpen in

De situatie waarin prijzen sterk stijgen is onwenselijk omdat dit op den duur schadelijk is voor de economische groei. Daarom besloten centrale banken in 2022 om over te gaan tot maatregelen die inflatie verlagen. 

De belangrijkste maatregel van centrale banken was het verhogen van de beleidsrente. Een hogere rente maakt geld lenen voor bestedingen en investeringen duurder. Tegelijkertijd wordt sparen juist aantrekkelijker. Door op deze manier bestedingen en investeringen af te remmen, verlagen centrale banken de inflatie. 

Risico

De maatregelen van centrale banken zijn erop gericht om de economische groei af te remmen, zodat de druk op prijzen kan afnemen. De keerzijde hiervan is dat de economische groei ook té hard geremd kan worden. Dit kan leiden tot een economische krimp (negatieve groei). Beleidsacties en -verwachtingen van centrale banken zorgden dit jaar daarom voor veel beweeglijkheid op de beurs. 

Vierde kwartaal 2022

Medio 2022 stabiliseerde de inflatie. In het vierde kwartaal waren inflatiecijfers in de VS lager dan verwacht. Dit zorgde voor enthousiasme onder beleggers, waardoor het kwartaal uiteindelijk positief werd afgesloten. Wel maakte de centrale bank duidelijk dat de inflatie nog steeds te hoog is. Zij verwacht dan ook verdere renteverhogingen in 2023.

Portefeuilleontwikkelingen

Na drie kwartalen van dalende beurskoersen, noteerde het vierde kwartaal een positief rendement voor alle risicoprofielen van Axento. Het rendement van de benchmark was in het vierde kwartaal negatief. Dit verschil is te verklaren doordat de portefeuillesamenstelling van Axento beter bestand was tegen beweeglijkheid, stijgende rente- & inflatieverwachtingen en een daling van de US dollar. Dit zijn thema’s die ook in 2023 een rol van betekenis kunnen spelen. Ondanks het positieve vierde kwartaal zijn in 2022 zowel aandelen als obligaties stevig gedaald. 

De lange termijn

Wij begrijpen dat u als belegger teleurgesteld terugkijkt op het afgelopen jaar en mogelijk maakt u zich zorgen over de toekomstige rendementen. In deze marktsituaties is het extra belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden. Meer hierover kunt u lezen in onze vooruitblik. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek over uw beleggingsportefeuille, neem dan gerust contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.