Tijdens het eerste kwartaal van 2022 werd de wereld opgeschrikt door de oorlog in Oekraïne. Hoewel financiële markten in eerste instantie geschokt reageerden, waren aandelenkoersen richting het einde van het kwartaal grotendeels hersteld. In dit kwartaalbericht gaan wij in op een aantal relevante markt- en portefeuilleontwikkelingen.
Oorlog in Oekraïne
Op 24 februari stak het Russische leger de Oekraïense grens over. Wat volgde was een gewelddadige belegering van Oekraïense steden die sindsdien onverminderd is doorgegaan. De Russische invasie van Oekraïne is sterk veroordeeld door de internationale gemeenschap.
De meeste overheden wereldwijd reageerden eensgezind door Rusland strenge economische sancties op te leggen. Ook bedrijven – waaronder Heineken, BP, Apple, Microsoft en McDonald’s – lieten hun afkeer blijken door hun activiteiten in Rusland (deels) te staken. Helaas ging het geweld, ondanks deze sancties, onverminderd door.
Inflatie
Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne zijn de prijzen van voedsel en grondstoffen verder gestegen. Rusland is een belangrijke producent van grondstoffen zoals olie, aardgas, goud, koper, aluminium en nikkel. Ook zijn Rusland en Oekraïne beide belangrijk voor de wereldwijde productie van graan en meststoffen. Daarnaast zorgt het omleiden van internationale handelsstromen, bedoeld om economische banden met Rusland te beperken, voor hogere kosten.
Ook zorgde een nieuwe covid-19 uitbraak in China tot verhoogde druk op de inflatie. De Chinese overheid probeert de corona-uitbraak in te dammen door middel van strikte lockdownmaatregelen. China is de fabriek van de wereld; een lockdown in China is daarom internationaal te merken aan een verslechterde leverbaarheid van goederen, met hogere kosten tot gevolg.
Centrale banken
In bedwang houden van inflatie is een belangrijke taak van centrale banken. Centrale bankiers kunnen inflatie beperken door het toepassen van beleidsmaatregelen die de economische activiteit afremmen.
De ECB maakte dit kwartaal bekend dat zij één van haar stimuleringsmaatregelen, het obligatie-opkoopprogramma, versneld gaat afbouwen. Pas na beëindiging van het obligatie-opkoopprogramma staat de deur open voor andere afremmende beleidsmaatregelen, zoals het verhogen van de Europese beleidsrente.
De Amerikaanse centrale bank beëindigde dit kwartaal al het Amerikaanse obligatie-opkoopprogramma én verhoogde voor het eerst sinds de corona-uitbraak de beleidsrente met 0,25 procentpunt.
Portefeuilleontwikkelingen
Hoewel de koersen van aandelen tijdens het eerste kwartaal beweeglijker waren dan die van obligaties, zijn aandelen uiteindelijk minder sterk gedaald. Aandelenkoersen bereikten op 8 maart het kwartaaldieptepunt. Dit viel samen met een piek van de olieprijs als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In de dagen daarna herstelden aandelenkoersen, hierdoor was het uiteindelijke rendement -3,9%.
Hoewel obligatiekoersen richting 8 maart juist tijdelijk opleefden, daalden obligaties dit kwartaal -5,5%. Door oplopende inflatie(verwachtingen) en de gewijzigde toon van centrale banken is de kapitaalmarktrente gestegen. Een stijgende rente is nadelig voor obligatiekoersen. De impact van de gedaalde obligatiekoersen is beperkt, doordat wij eind vorig jaar de verhouding van obligaties in de meeste profielen hebben verlaagd ten gunste van aandelen.
Uw kwartaalrapportage
In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het rendement van uw beleggingsportefeuille. Klik hiervoor op de oranje knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen.