De eerste drie kwartalen van 2019 waren positief voor de beleggingsportefeuilles. Alle beleggingsprofielen zijn inmiddels ruimschoots hersteld van het beleggingsjaar 2018.
Juli: het 3e kwartaal begon sterk
Het derde kwartaal ging voorspoedig van start. In de maand juli behaalden alle beleggingscategorieën een positief rendement. De vooruitzichten op een Amerikaanse renteverlaging en de toewijzing van Christine Lagarde als president van de ECB droegen bij aan het positieve marktsentiment.
Augustus: tijdelijke kentering van het sentiment
Begin augustus gooide de Amerikaanse president Trump roet in het eten door – tegen alle verwachtingen in – extra tarieven te heffen op Chinese importproducten. In de dagen die daarop volgden zagen we beurskoersen dalen. Later bedaarden de financiële markten en krabbelde de beurkoersen rustig op.
Medio augustus was er opnieuw sprake van beweeglijkheid vanwege bezorgdheid over een aanstaande recessie. Deze bezorgdheid werd versterkt door een inverse rentecurve. In het verleden is een inverse rentecurve vaker vooraf gegaan aan een recessie. Op basis van fundamentele economische data verwachten wij op de korte termijn geen recessie in de Verenigde Staten.
September: veel ontwikkelingen met impact
De Britse premier Boris Johnson zorgde begin september voor onrust omdat hij probeerde de uitkomst van Brexit naar eigen hand te zetten. Met meerdere acties probeerde hij een ‘No-Deal Brexit’ te forceren, echter zonder resultaat. Deze ontwikkelingen zorgden voor meer onzekerheid over de uiteindelijke afloop van de Britse Exit.
Positief was de aankondiging van China en de VS om nieuwe face-to-face handelsonderhandelingen te plannen. Ook werden eerder geïntroduceerde importheffingen afgezwakt. De opluchting van de financiële markten resulteerde in oplopende beurskoersen.
Italië slaagde erin een nieuwe regering te vormen. Deze nieuwe Italiaanse regeringscoalitie zal naar verwachting een gezonder fiscaal beleid nastreven en verdere confrontaties met Brussel uit de weg gaan. Dit werd goed ontvangen door de financiële markten.
Saudi-Arabië werd verrast door een drone-aanval op één van haar oliefaciliteiten. Door deze aanval daalde de wereldwijde olieproductie met 5%, met als gevolg een sterke stijging van de olieprijs. De VS zegt bewijzen te hebben dat Iran achter de aanval zit, waardoor de spanningen tussen beide landen verder opliepen.
In september gaven meerdere belangrijke centrale banken de wereldeconomie een steuntje in de rug. Zowel in de VS als in de EU werd de beleidsrente verlaagd. De ECB herintroduceerde daarbij een obligatie opkoopprogramma. De Bank of Japan liet het beleid ongewijzigd, maar liet wel doorschemeren dat verdere verruiming zeker tot de mogelijkheden behoort.
Resultaat beleggingscategorieën
In het derde kwartaal behaalden alle beleggingscategorieën een positief resultaat. Ondanks de beweeglijkheid in de maand augustus behaalden aandelen dit kwartaal een rendement van +4,4%.
Kredietwaardige staatsobligaties behaalden een rendement van gemiddeld +2,6%, dit positieve resultaat is te relateren aan de lagere rentevooruitzichten en de onzekerheid tijdens de maand augustus.
Het rendement van kredietwaardige bedrijfsobligaties was gemiddeld +1,3%.