Startende beleggers moeten veel keuzes maken. Met welk bedrag ga ik beleggen? Welke aandelen moet ik kiezen? Bij wie breng ik mijn geld onder? Zo zijn er nog veel meer.
Zonder ervaring is het nog niet zo gemakkelijk om het overzicht te houden. Daarom geven wij hieronder de belangrijkste tips voor een goede start met beleggen.
Lees ook onze pagina over Beleggen voor beginners.
Welke stappen zetten startende beleggers?
Met de juiste stappen vergroot je de kans op een succesvolle start met je beleggingen. Het belangrijkste is om je beleggingsdoel te bepalen. Het beleggingsdoel geeft meestal een goede indicatie voor de beleggingshorizon, de periode die je gaat beleggen. Vervolgens bepaal je het risico wat je wilt lopen.
Pas hierna kies je voor vorm van beleggen: wil je zelf kopen en verkopen of kies je voor uitbesteden? Daarna kun je de geschikte aanbieder kiezen. Nadat je alle keuzes hebt gemaakt, kun je eindelijk starten. Het is dan een kwestie van het geschikte instapmoment kiezen.
Beleggingsdoel bepalen
Dit is de eerste en belangrijkste actie voordat je begint met beleggen. Veel van onze klanten willen een goed rendement halen. Dat lukt niet meer op de spaarrekening. Verder willen veel beleggers vermogen opbouwen voor later. Ze moeten zelf hun pensioen regelen en gebruiken daar een beleggingsportefeuille voor. Wat is jouw doel?
Hoeveel leg je in?
Je kunt de inleg op twee manieren bepalen. De meeste startende beleggers hebben een bedrag over op hun spaarrekening. Daarmee willen ze instappen. Hou voldoende buffer aan en beleg alleen met geld dat je een paar jaar kunt missen.
Je kunt het ook omdraaien: om je doel te halen is een bepaalde inleg nodig. Als je over 30 jaar een hypotheek wilt aflossen kun je uitrekenen hoeveel je eenmalig en/of periodiek moet storten. Een vermogensbeheerder kan je hierbij helpen.
Bepaal hoeveel risico je wilt nemen
Vervolgens maak je een inschatting van je risicoprofiel. Dat is de verdeling over aandelen en obligaties. Hoeveel risico kun je nemen en hoeveel risico wil je nemen?
Als je het geld meer dan 10 jaar niet nodig hebt, kun je beleggen in een offensief profiel. Je portefeuille heeft dan de tijd om te herstellen van koersdalingen op de korte termijn. Verlaag het risico als je beleggingsdoel al over een paar jaar is.
Misschien kun je veel risico nemen, maar wil je dat helemaal niet. Bijvoorbeeld omdat je het heel vervelend vindt als je veel geld kunt verliezen. Als je het lastig vindt om je risicoprofiel in te schatten, dan kun je hulp inschakelen van een specialist. Denk aan een vermogensbeheerder, financiële planner of een tussenpersoon.
Zelf beleggen of vermogensbeheer
Als startende belegger kun je zelf gaan beleggen bij een bank of broker. Je kunt het beheren van je vermogen ook uitbesteden. Dan open je een rekening bij een vermogensbeheerder. Het voordeel is dat je geen kennis hoeft op te bouwen én niet hoeft te onderhouden. Je houdt daarmee veel tijd over om te besteden aan leuke dingen.
Welke aanbieder kies je?
Nu duidelijk is wat je wilt, kun je een aanbieder kiezen. Het is de moeite waard om de keuze serieus aan te pakken. Je moet natuurlijk een goed gevoel hebben bij een aanbieder. Maar aspecten als rendement, risicobeheer, kosten, contact en rapportage zijn cruciaal. Hopelijk blijf je vele jaren klant bij de aanbieder, dus maak een weloverwogen keuze!
Aan de slag!
Dan kun je eindelijk starten met beleggen. De rekening wordt geopend en je kunt de inleg storten. Maar dan slaat de twijfel toe. Is dit wel het goede instapmoment?
Besef dat voor de groei van je vermogen een lange beleggingsperiode veel belangrijker is dan de dag of het uur waarop je instapt. Zeker als je periodiek stort, maakt de timing niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je nu gaat starten!
Benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!