Skip to main content
Open een rekening

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch baseren veel beleggers hun beslissingen op basis van rendementen uit het verleden. Bij het vergelijken en beoordelen van rendementen moet je op een aantal belangrijke punten letten. Deze zullen we in dit artikel benoemen.

Bruto- en nettorendement
Sommige vermogensbeheerders rapporteren het brutorendement (vóór aftrek van kosten) en anderen het nettorendement (na aftrek van kosten). Beheerders die brutorendementen rapporteren doen dit vaak vanwege de hoge kosten. Na aftrek van kosten vallen de rendementen dan flink tegen. Wanneer je rendementen gaat beoordelen en vergelijken, kijk dan altijd naar het nettorendement, dus na aftrek van alle kosten.

Rendement is relatief
Een rendement van 10% klinkt in eerste instantie niet onaardig, maar zegt in feite niets over de prestatie van een vermogensbeheerder. Het rendement zegt pas echt iets, als je het vergelijkt met een relevante benchmark (vergelijkingsmaatstaf). Je kunt de rendementen van een vermogensbeheerder of beleggingsfonds ook vergelijken met concurrenten voor een goede indicatie.

Relevantie
Hoge rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor hoge rendementen de toekomst. Het is belangrijk om de relevantie van de historische rendementen te bepalen. Hanteert de vermogensbeheerder nog dezelfde beleggingsstrategie, zijn dezelfde mensen nog steeds aan het roer en is de kostenstructuur nog hetzelfde? Dergelijke wijzigingen maken resultaten uit het verleden een stuk minder relevant. 

Het gaat om de lange termijn
Beoordeel het rendement van een vermogensbeheerder nooit over een korte periode. Het heeft weinig zin om prestaties van beleggingsfondsen en vermogensbeheerders te beoordelen over drie maanden of één jaar. Over korte periodes kan iedere beheerder een underperformance behalen en zelfs de beste beheerders hebben weleens een mindere periode. Prestaties over drie, vijf en tien jaar hebben veel meer betekenis.

Rendement en risico gaan hand in hand
Tot slot is het belangrijk om te weten dat rendement en risico altijd hand in hand gaan. Als twee verschillende beheerders hetzelfde rendement hebben behaald, hebben zij het niet per sé even zo goed gepresteerd. De ene beheerder heeft misschien veel meer risico moeten nemen om dit rendemente te behalen dan de ander. Om hiervoor te ‘corrigeren’ kun je bijvoorbeeld de standaarddeviaties of andere risicomaatstaven vergelijken. Helaas geven maar weinig vermogensbeheerders deze informatie prijs.