Hoe te beleggen tijdens een crisis?

Hoe te beleggen tijdens een crisis?

Beleggers maken zich regelmatig zorgen over de komst van een recessie of crisis. Deze ongerustheid wordt dikwijls gevoed door ervaringen uit het verleden of invloed van media. In deze column zoomen we in op de impact van een crisis op aandelen en obligaties. Ook bespreken we of het slim is om anders te gaan beleggen in crisistijd.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Impact van een crisis op aandelen

Tijdens een crisis is de angst voor faillissementen de drijvende kracht achter koersdalingen op de beurs. Aandelen zijn meestal het grootste slachtoffer. Bij een faillissement worden aandelen van een bedrijf nagenoeg waardeloos, aandeelhouders staan namelijk achteraan in de rij bij het uitkeren van de overgebleven middelen bij een faillissement.

Om verliezen te voorkomen, worden aandelen dus als eerste verkocht in crisistijd. Bij een massale verkoopgolf, kunnen aandelenkoersen snel en stevig dalen. Bij een daling van -25% of meer, spreken we van een crisis op de beurs.

Impact van een crisis op obligaties

Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen. Bij een faillissement van een bedrijf staan obligatiehouders namelijk vóór aandeelhouders bij het uitbetalen van de resterende middelen. Koersen van bedrijfsobligaties dalen hierdoor minder hard dan aandelenkoersen bij een crisis.

Naast obligaties van bedrijven bestaan ook staatsobligaties. Beleggers beschouwen obligaties van landen zoals Duitsland, Nederland en Zwitserland als zeer veilig. Bij een financiële crisis kopen beleggers deze obligaties juist om hun geld veilig te stellen. Bij flinke paniek op de beurs, stijgen de koersen van veilige staatsobligaties. 

Hoe (anders) beleggen tijdens een crisis?

Niemand kan een crisis van te voren zien aankomen. Laat staan voorspellen wanneer de top op de beurs bereikt is en wanneer de bodem in zicht is. Daarvoor zijn financiële markten veel te onvoorspelbaar. Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat het timen van de beurs voor grote verliezen zorgt. Door regelmatig uit te stappen en weer in te stappen loop je op termijn veel rendement mis.

De beste beleggingsstrategie is om een goed gespreide portefeuille samen te stellen en rustig te blijven in crisistijden. Aandelen profiteren in goede tijden van de economische groei, terwijl staatsobligaties in crisistijd voor demping of zelfs compensatie zorgen. Een vermogensbeheerder kan hierbij helpen en is gespecialiseerd in het samenstellen van een goed gespreide portefeuille.

Rustig blijven of aandelen bijkopen. Dat klikt misschien afwachtend. Maar het verleden toont aan dat een belegger op lange termijn beloond wordt met een hoger rendement. Ook ’s werelds grootste beleggers beamen deze strategie. “The stock market is a device to transfer money from the impatient to the patient”, Aldus superbelegger Warren Buffett.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.