Wat is een fill or kill ordertype?

Wat is een fill or kill ordertype?

Wanneer je als belegger een belegging wilt aankopen of verkopen, doe je dit door een order te plaatsen. Je geeft als het ware opdracht voor de aan- of verkoop.

Wanneer deze order geplaatst is kun je kiezen tussen verschillende ordertypes, zo ook het fill or kill ordertype. Het fill or kill ordertype is een order die in één keer in zijn geheel dient te worden uitgevoerd. Wanneer dit niet mogelijk is zal de order vervallen.

Een fill or kill ordertype (FOK ordertype) is maar een van vele verschillende ordertypes. In het artikel: “Wat is een ordertype en welke verschillende ordertypes zijn er?” wordt besproken welke ordertypes het meeste voorkomen.

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wanneer gebruik je FOK order?

Brokers gebruiken meestal het FOK ordertype voor een aankoop van grote hoeveelheden aandelen tegen een vaste prijs en op een vast tijdstip.

Bij het aankopen van grote hoeveelheden aandelen kan een kleine verandering in prijs of aankoophoeveelheid een aanzienlijke invloed hebben op de uitkomst van de transactie en de uiteindelijke winsten.

Waarom een FOK order?

Het doel van een fill or kill order is ervoor te zorgen dat een volledige order tijdig wordt uitgevoerd tegen de geldende prijzen. Zonder de aanduiding ‘fill or kill’ kan het lang duren voordat een grote order is voltooid. Doorgaans worden kleinere orders eerder geplaatst dan de grotere orders, hierdoor zullen er veranderingen plaatsvinden in de prijs van een aandeel en kan het marktverstoring veroorzaken.

Wanneer je een grote order wil plaatsen is het dus beter om te kiezen voor het fill or kill order. Echter, in werkelijkheid komt het fill or kill ordertype niet vaak voor.

Voorbeeld FOK order

Stel, je wilt 1 miljoen aandelen kopen voor €20 per aandeel. Het FOK order moet meteen geplaatst worden als je onmiddelijk 1 miljoen aandelen wilt kopen, en niet minder, voor €20 (of beter).

Als er een broker is met meer dan 1 miljoen aandelen, maar slechts 600.000 wil verkopen tegen de prijs van €20, wordt de bestelling vernietigd. Ook als hij wel bereid is om 1 miljoen aandelen te verkopen, maar tegen de prijs van €20,01, zal de bestelling worden vernietigd.

Aan de andere kant, als de broker bereid is de volledige 1 miljoen aandelen te verkopen voor €20 per aandeel, zal de order onmiddellijk worden uitgevoerd. Ook wordt de bestelling uitgevoerd als de aandelen worden verkocht voor een betere prijs, zoals bijvoorbeeld €19,99.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.