In dit artikel leggen we uit wat een triple A-rating (AAA) is, wie bepaalt wanneer een obligatie een triple A-rating krijgt, en wat de voor- en nadelen van beleggen in een obligatie met een triple A-rating zijn. Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video.
Waarvoor staat AAA?
AAA staat voor triple A-rating. Deze rating houdt in dat het risico van de betreffende obligatie zeer laag is. Hier is de kans op terugbetaling nagenoeg gegarandeerd. Met andere woorden, de kans dat je je inleg terugkrijgt aan het einde van de looptijd is heel groot.
Eén stap lager dan triple A is double A: AA. De laagste obligatierating is D. Bij obligaties met een D-rating is de kans op terugbetaling zeer klein. Het bedrijf zit dan in feite tegen een faillissement aan.
Zowel obligaties van bedrijven als obligaties van overheden kunnen een rating krijgen.
Wie bepaalt wanneer een obligatie een AAA-rating krijgt?
Wat voor rating een obligatie krijgt, wordt bepaald door kredietbeoordelaars. De grootste kredietbeoordelaars zijn afkomstig uit de Verenigde Staten: Fitch Ratings, Moody’s en Standard & Poor’s (S&P). Zij hanteren allemaal net iets andere rating-systemen, maar AAA komt bij elke kredietbeoordelaar voor.
Kredietbeoordelaars zijn ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw: zo kwam er voor beleggers meer duidelijkheid over investeringen in spoorwegen. Tegenwoordig hebben kredietbeoordelaars zo’n negentig procent van de westerse ratingmarkt in handen.
Wat zijn voorbeelden van kredietwaardige obligaties?
Voorbeelden van overheden met een hoge kredietwaardigheid zijn Nederland (AAA) en Duitsland (AAA). Minder kredietwaardige landen zijn bijvoorbeeld Griekenland (BB) en Italië (BBB).
Voorbeelden van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid zijn Rabobank (AA) en Microsoft (AAA). Berijven als Renault (BB) en Netflix (BB) hebben een lagere rating.
Wat zijn de voor- en nadelen van een AAA-rating?
Het hebben van een positieve rating is voor bedrijven en overheden erg belangrijk. Wanneer je een negatieve beoordeling hebt, moet je als bedrijf namelijk meer rente betalen dan wanneer je een lening afsluit dan wanneer je een positieve beoordeling hebt.
Ook voor de belegger heeft een AAA-rating voor- en nadelen. Bij beleggen in obligaties met een AAA-rating, loop je natuurlijk minder risico dan wanneer je belegt in een obligatie met een lagere rating. Doordat het risico lager is, is het verwachte rendement ook laag. De obligaties zijn dus heel veilig, maar minder winstgevend.
Lees hier meer over alle voor- en nadelen van beleggen.