Wat is een fonds voor gemene rekening?

Wat is een fonds voor gemene rekening?

Steeds vaker openen mensen een fonds voor gemene rekening om hun vermogen in onder te brengen. Maar wat is een fonds voor gemene rekening (FGR) precies? En waarom wordt zo’n fonds opgericht? In dit artikel leggen we uit hoe een fonds voor gemene rekening in elkaar zit.

Alles weten over beleggen in verschillende soorten fondsen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Fonds voor gemene rekening

Een fonds voor gemene rekening is een fonds waarin het vermogen van meerdere personen wordt samengebracht, met als doel om rendement te behalen over het vermogen. Het samengebrachte vermogen wordt collectief belegd.

Kenmerken

Een FGR heeft geen vaste, vereiste vorm of structuur. De vorm en afspraken van de FGR komen tot stand in de overeenkomst tussen de participanten, de beheerder en de bewaarder van het fonds. De overeenkomst tussen de partijen is bijna helemaal vrij in te vullen. FGR’s zijn er dan ook in alle soorten en maten.

Er zijn twee manieren om een fonds voor gemene rekening op te richten; een open fonds voor gemene rekening (OFGR) en een besloten fonds voor gemene rekening (BFGR). Beide hebben verschillende kenmerken en worden voor verschillende doeleinden opgericht. Dat leggen we hieronder uit.

Open fonds voor gemene rekening

In een open fonds voor gemene rekening (OFGR) zijn de participaties vrij verhandelbaar. Dat betekent dat er geen toestemming nodig is van de andere participanten om een participatie te kopen of verkopen.

Een OFGR is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Dit betekent dat over het werkelijk behaalde rendement vennootschapsbelasting moet worden betaald en dat er na uitkering naar privé inkomstenbelasting wordt betaald. Een OFGR wordt vaak gebruikt om vermogen over te hevelen van box 3 naar box 2.

Besloten fonds voor gemene rekening

In een besloten fonds voor gemene rekening (BFGR) zijn de participaties niet vrij verhandelbaar. Wanneer iemand een participatie wil verkopen, moeten alle participanten daarvoor toestemming geven. Een BFGR wordt vaak opgericht door een familie, om vermogen in de familie te houden en door te geven aan volgende generaties.

Een besloten fonds voor gemene rekening is fiscaal transparant en wordt belast in box 3.

Belangrijk om te weten

Dit artikel is geschreven in algemene zin en puur ter informatie. Axento vermogensbeheer biedt deze dienstverlening niet aan. Indien je meer informatie wilt over fonds voor gemene rekening, neem contact op met een financieel adviseur. 

Bekijk video Wat is een fonds voor gemene rekening?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.