Wat is een aandelenfonds? Voor- en nadelen

Wat is een aandelenfonds en wat zijn de voor- en nadelen?

Een aandelenfonds is een beleggingsfonds, waarbij alleen belegd wordt in aandelen. Een aandeel is een verhandelbaar bewijs van een bedrijf of organisatie. Met dit bewijs ben je in feite mede-eigenaar van het bedrijf.

Aandelenfondsen zijn er in allerlei soorten. Sommige aandelenfondsen richten zich alleen op een bepaalde sector, andere aandelenfondsen omvatten wereldwijde aandelen. Door te beleggen in een aandelenfonds beleg je meteen in meerdere bedrijven. Hierdoor wordt het risico gelijk gespreid over meerdere bedrijven.

Alles weten over beleggen in verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Voordelen van beleggen in aandelenfondsen

Beleggen in aandelenfondsen brengt vele voordelen met zich mee. We leggen de belangrijkste aan je uit.

Spreiding

De inleg van je belegging wordt automatisch gespreid over meerdere aandelen van verschillende bedrijven. Wanneer het ene bedrijf dan koersverlies lijdt, kan dit gecompenseerd worden met de betere prestaties van een ander bedrijf. Door te beleggen in een aandelenfonds wordt je vermogen automatisch verspreid. De kans dat je je inleg verliest is daardoor aanzienlijk kleiner dan wanneer je maar in één aandeel zou beleggen.

Voor ieder wat wils

Zoals al eerder vermeld, zijn aandelenfondsen er in alle soorten en maten. Hierdoor is er voor (bijna) iedereen een gewenst aandelenfonds. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in zoveel mogelijk duurzaam, kun je kiezen voor een aandelenfonds dat zich hierop focust.

Fondsbeheer

Tot slot is het ook handig dat je niet zelf alle individuele aandelen hoeft te selecteren. Deze taak neemt de fondsbeheerder op zich. In plaats van honderden individuele aandelen te moeten aankopen, hoef jij nu alleen te bepalen in welk fonds je wilt beleggen.

Nadelen van beleggen in aandelenfondsen

Toch zitten er ook nadelen aan aandelenfondsen.

Wanneer je belegt in een aandelenfonds, beleg je in de set met aandelen die de fondsbeheerder heeft geselecteerd. Je kunt dus niet zelf bepalen in welke individuele aandelen je belegt.

Verder moet je ook instap- en uitstapkosten betalen wanneer je in een aandelenfonds gaat beleggen. Tussendoor zijn er ook nog jaarlijkse beheerkosten. Deze kosten kun je echter niet voorkomen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.