Je wilt gaan beleggen in ETF’s. Na wat research kom je heel waarschijnlijk de termen accumulerend en distribuerend tegen. Wat is dat eigenlijk, en wat is het verschil tussen deze twee? In deze blog leggen we dat uit.
Wat is een ETF?
Voordat we het gaan hebben over accumulerende en distribuerende ETF’s, leggen we eerst uit wat een ETF is.
Een ETF is een beleggingsproduct dat een beursindex volgt. Het wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. Als je belegt in een ETF kun je met één transactie in een complete beursindex beleggen. Zo kun je met een indextracker makkelijk hetzelfde koersverloop, rendement en risico behalen als een index.
Voor een uitgebreide uitleg over ETF’s, lees ons artikel: Wat is een ETF?
Wat is een accumulerende ETF?
Wanneer je een ETF koopt, beleg je in één keer in veel verschillende bedrijven. Veel bedrijven van deze index keren dividend uit.
De beheerder van de ETF ontvangt al het dividend. Er zijn twee opties voor de beheerder: het dividend herbeleggen of uitkeren.
Bij een accumulerende ETF wordt het dividend herbelegd door de beheerder. Er worden nieuwe aandelen mee gekocht. Het dividend wordt dus niet direct uitbetaald, maar automatisch herbelegd. Hierdoor stijgt de waarde van de ETF en profiteer je op lange termijn van het rendement-op-rendement effect.
Wil je meer lezen over dit effect, lees dan ons artikel: Wat is het rendement-op-rendement effect?
Wat is een distribuerende ETF?
Een distribuerende ETF is het omgekeerde van een accumulerende ETF. Waar je bij een accumulerende ETF het dividend niet direct krijgt uitbetaald, gebeurt dit bij een distribuerende ETF juist wel. Een distribuerende ETF is dus een uitkerende ETF.
Je krijgt het dividend in de vorm van geld op je rekening gestort. Meestal wordt dit per maand uitgekeerd.
Verschil accumulerende en distribuerende ETF’s
Een groot verschil tussen deze twee ETF’s is dat accumulerende ETF’s behaalde dividend herbeleggen, terwijl distribuerende ETF’s het laten uitbetalen. Als u het dividend van de uitkerende ETF niet zult herbeleggen, maak je geen gebruik van het compounding effect.
Het compound effect werkt als volgt: Je begint met kleine veranderingen, die uiteindelijk grote veranderingen worden. Het enige wat je moet doen is consequent blijven in je veranderingen. Het kost wat tijd, maar het zal je uiteindelijk baten.
Beide ETF’s hebben veel voordelen, maar toch, net zoals elke belegging, is dit niet zonder risico’s. Dividenduitkeringen zijn nooit gegarandeerd, bedrijven kunnen zomaar dividendbetalingen verlagen, opschorten of beëindigen.
Hoe herken je een accumulerende en een distribuerende ETF?
Je kunt de ETF’s op verschillende manieren herkennen. De meest simpele manier is om naar de naam van de ETF te kijken. Vaak staat er bij een accumulerende ETF ‘acc’ en bij een distribuerende ETF ‘dist’ voor.
Het kan dat het niet vermeld staat in de naam, dan kun je het bekijken in de factsheet van een ETF. In deze sheet staan alle belangrijke informatie over de ETF.
Bron: morningstar
Zoals je ziet in de afbeelding hierboven kun je de factsheet vinden onder documenten. Dit kan op de website Morningstar.nl. Hier hebben we de ETF VWRL als voorbeeld genomen. In de factsheet zelf ga je op zoek naar het woord ‘accumulation’ of ‘distributing’. Zo weet je welke erbij hoort.
Welke ETF is beter?
Een distribuerende ETF is niet per definitie beter dan een accumulerende ETF of andersom. Het ligt volledig af van je eigen voorkeur.
Zie je jouw beleggingen op lange termijn graag in waarde stijgen zonder daar omkijken naar te hebben? Dan kun je kiezen voor de accumulerende ETF: het dividend dat je ontvangt wordt dan automatisch herbelegd.
Ontvang je liever gestaat passief inkomen? Dan kun je kiezen voor een distribuerende ETF. In je overweging kun je ook de belastingimplicaties meenemen. Dit verschilt vaak per ETF, dus controleer dat.
Belangrijk om te weten!
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.