AEX, AMX en AScX: de samenstelling en weging (2022)

AEX, AMX en AScX: de samenstelling en weging (2022)

De AEX is de grootste beursindex van Nederland en waarschijnlijk ook de bekendste. De AEX is echter niet de enige beursindex van Nederland: naast de index met de 25 grootste bedrijven van Nederland, zijn er nog twee andere indices: de AMX en de AscX. 

In deze blog leggen we uit waaruit deze indices zijn samengesteld en wat de weging van elk bedrijf is.

Alles weten over de AEX

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de AEX?

De AEX is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index. Dit is de belangrijkste Amsterdamse beursindex en geeft de koerswisselingen weer van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. 

Deze index bestaat uit large capsaandelen met een grote beurswaarde.

Bedrijven in de AEX

Dit zijn de bedrijven die opgenomen zijn in de AEX-index op 14-6-2022 

Bron: euronext

Samenstelling van de AEX-Index

De AEX-index bestaat uit de 25 Nederlandse ondernemingen die het meest verhandeld worden op Euronext Amsterdam. Als onderneming moet je voldoen aan een aantal strikte voorwaarden

De AEX is een aandelenindex die is gewogen door marktkapitalisatie. Dit betekent dat de mogelijke kandidaten en de bedrijven van de AEX een plaats aangewezen krijgen naar de waarde van hun handelsomzet. 

De 23 AEX bedrijven die de hoogste aandelenomzet hebben gedraaid in het afgelopen jaar worden automatisch toegevoegd aan de AEX bedrijven lijst. 

Dan ontbreken er nog twee bedrijven in deze lijst. Deze worden geselecteerd uit de AEX bedrijven die op positie 24-27 staan. Er wordt meestal een voorkeur gegeven aan bedrijven die voorgaande jaren al deel uitmaakten van de AEX-Index.

Dit geldt bij de AMX-Index voor plek 26 tot en met 50 en bij de AScX-index voor plek 51 tot en met 75

Wat is de AMX?

De AMX-index is een afkorting voor Amsterdams Midcap Index. Deze index is na de AEX de belangrijkste Amsterdamse beursindex en geeft de koersontwikkelingen van de nummers 26 tot en met 50 beursgenoteerde bedrijven in Nederland. 

Bedrijven binnen de AMX zijn bedrijven met een middelgrote beurswaarde. Deze zijn wat Groter dan small caps maar hebben nog genoeg potentie om door te groeien. Daarom vallen deze bedrijven binnen de categorie mid caps

Bedrijven in de AMX

Dit zijn de bedrijven die opgenomen zijn in de AMX OP 14-6-2022:

Bron: euronext

Samenstelling van de AMX-Index

De AMX is de tweede index van Nederland. Zoals eerder gezegd komen de 25 grootste en meest verhandelde aandelen in de AEX-Index. Aandelen die net buiten de AEX vallen, maken vaak deel uit van de AMX index.

Er wordt eerst naar het dagelijkse verhandelde volume gekeken in het aandeel. Anders maakt het bedrijf geen kans om deel uit te maken van de AMX.

Uiteindelijk wordt er net als bij de AEX-index gekeken naar de totale marktkapitalisatie van een bedrijf. Aan de hand van de marktwaarde gewogen index wordt een plek in de AMX-Index gegeven. 

De AEX heeft een scheve indeling doordat Shell, Unilever en ASML Holding een veel hogere weging hebben in vergelijking met de andere 22 bedrijven van de AEX-Index. 
In deze tabel hieronder zie je dat verschil heel goed.

Bron: euronext weging top 10 AEX bedrijven (2022)

Wat is de AScX?

De AScX is een afkorting voor de Amsterdam Smallcap Index. De AScX-index kun je zien als het opstapje naar de AMX-index, waar weer bedrijven instaan met potentie om het tot de AEX-index te schoppen. Het is een vrij nieuwe index en bestaat sinds 2005.

In de AScX zijn ook lokale fondsen opgenomen, in tegenstelling tot de AEX en AMX.

Bedrijven in de AScX

Dit zijn de bedrijven die opgenomen zijn in de AScX op 14-6-2022:

Bron: euronext

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.