ADR is een term die regelmatig voorbijkomt bij het beleggen in aandelen. In dit artikel leggen we uit wat een ADR is en hoe ADR’s werken.
Beleggen met een ADR
Bedrijven met een ADR worden op de Amerikaanse beurs altijd verhandeld in dollars. Een ADR mag officieel geen aandeel worden genoemd, maar het werkt in principe wel hetzelfde.
Een ADR heeft een aantal voordelen voor buitenlandse bedrijven en beleggers, zo zijn de administratieve kosten lager en er hoeft geen buitenlandse transactiebelasting betaald te worden.
Daarnaast is het niet bij elke bank of vermogensbeheerder mogelijk om een aandeel te kopen met exotische valuta. Bij een ADR wordt het aandeel verhandeld in de dollar, dat kan wel overal.
Een aantal Nederlandse bedrijven hebben een notering op de New York Stock Exchange via een ADR, waaronder:
- Royal Dutch Shell
- ING
- Philips
- Unilever
- ASML
- Aegon
ADR of IDR?
ADR en IDR zijn hetzelfde. In de Verenigde Staten wordt het een ADR genoemd, in andere landen een IDR (International Depositary Receipt).
Ook de termen GDR (Global Depositary Receipt) en EDR (European Depositary Receipt) betekenen nagenoeg hetzelfde, alleen heten ze dan zo wanneer ze op de Europese beurs verhandeld worden.