Beleggers zijn altijd op zoek naar de beste aandelen en de beste beleggingskansen van dit moment. Wat zijn bijvoorbeeld de meest veelbelovende aandelen voor 2023? Een manier om veelbelovende aandelen te vinden is door op zoek te gaan naar (zwaar) ondergewaardeerde aandelen.
In dit artikel leggen we je uit wat ondergewaardeerde aandelen zijn en hoe je ze kunt herkennen. Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video.
Welke aandelen zijn ondergewaardeerd?
Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan de huidige beurskoers lager is dan de werkelijke waarde. Deze reële waarde kun je bepalen door te kijken naar de verschillende financiële ratio's van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de intrinsieke waarde, het rendement op eigen vermogen, de winst per aandeel en de koers/winst verhouding.
Dit kunnen aandelen zijn van bedrijven die nog niet zoveel naamsbekendheid hebben of die door slechte nieuwsberichten tijdelijk negatief beoordeeld worden.
Ondergewaardeerde aandelen herkennen
Het herkennen van ondergewaardeerde aandelen is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Ook als je net begint met beleggen.
Hieronder bespreken we een aantal financiële ratio's. Met deze ratio's kun je aandelen beoordelen en waarderen. Deze ratio’s zijn onderdeel van de fundamentele analyse.
Intrinsieke waarde
De intrinsieke waarde van een aandeel geeft aan hoeveel een aandeel in theorie waard zou zijn. Je berekent de intrinsieke waarde per aandeel door de intrinsieke waarde van een bedrijf (het eigen vermogen) te delen door het aantal uitstaande aandelen.
Wanneer deze waarde hoger is dan de actuele beurswaarde, is dit een teken van onderwaardering. Dit is het eerste kenmerk van onderwaardering. In combinatie met de volgende stappen kun je bepalen of het ondergewaardeerde aandeel ook echt een aantrekkelijke belegging is.
Meer informatie over de intrinsieke waarde van een aandeel lees je in ons artikel De intrinsieke waarde van een aandeel.
Rendement op eigen vermogen
Rendement op eigen vermogen, ook wel Return on Equity (RoE) genoemd, laat zien hoeveel netto winst er is behaald per ingelegde euro eigen vermogen. Een hoog rendement op eigen vermogen duidt op stabiliteit en succesvolle herïnvesteringen van het bedrijf.
De stabiliteit van een bedrijf is belangrijk bij beleggen, omdat het gepaard gaat met een laag risico. Daarnaast helpen herinvesteringen de groei van het bedrijf. Dit is natuurlijk positief, omdat deze groei de beurswaarde van de aandelen in de toekomst kan doen stijgen. Dat leidt voor jou tot een hoger rendement.
Winst per aandeel
De winst per aandeel is, zoals de term al verklapt, de gemaakte winst gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Je krijgt hiermee dus een indicatie van hoeveel winst een onderneming maakt per uitstaand aandeel. Hoe hoger de winst per aandeel, hoe beter. De winst per aandeel is echter vooral van belang in de berekening van de koers/winst verhouding
Koers-winstverhouding
De koers-winstverhouding kun je berekenen door de koers van een aandeel op dat moment te delen door de winst per aandeel. De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Bij een hoge koers-winstverhouding, is een aandeel overgewaardeerd. Bij een lage koers-winstverhouding, is het ondergewaardeerd.
Maar hoe weet je of de verhouding hoog of laag is? Je kunt de koers-winstverhouding van een aandeel bijvoorbeeld afzetten tegen zijn gemiddelde koers-winstverhouding uit het verleden.
Ook kun je de koers-winstverhouding vergelijken met die van aandelen uit dezelfde sector. Stel dat je bijvoorbeeld wilt weten of het aandeel Shell ondergewaardeerd is, dan kun je de koers-winstverhouding vergelijken met die van bijvoorbeeld BP en Total.
In ons artikel Wat is de koers winst verhouding? lees je alles over deze ratio.
Schulden
Schulden brengen risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om de schulden van een bedrijf na te gaan voordat je erin investeert. Een bedrijf kan aandelen met een lage waardering hebben, maar tegelijkertijd hoge schulden hebben opgebouwd. Zo'n aandeel lijkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar de hoge schulden brengen een hoog risico met zich mee.
Toekomstverwachtingen
Wanneer je alle hierboven genoemde ratio's hebt beoordeeld, is het nog belangrijk om te kijken naar de toekomst van het bedrijf. Beleggen in een ondergewaardeerd aandeel is natuurlijk alleen winstgevend als de beurswaarde ervan ook daadwerkelijk gaat stijgen.
Niemand kan in de toekomst kijken en de koersen zijn niet te voorspellen. Maar, door te kijken naar de toekomstverwachtingen en de plannen van het bedrijf, kun je een inschatting maken over de mogelijke groei van het bedrijf. Daarmee kun je een inschatting maken van de stijging van de koers.
Beleggen in ondergewaardeerde aandelen
Voor het beleggen in ondergewaardeerde aandelen is het dus belangrijk om de werkelijke waarde van een aandeel te achterhalen. Daarna moet je nog beoordelen of de koers in de toekomst wel kans heeft om te stijgen.
Zoals eerder al genoemd is het moeilijk om ondergewaardeerde aandelen te vinden, mede omdat je andere beleggers een stap voor moet zijn.
Wanneer je een ondergewaardeerd aandeel hebt gevonden en hebt besloten het te kopen, is het vooral zaak om geduld te hebben. De koers zal niet altijd direct stijgen. Het zou zelfs jaren kunnen duren voordat de waarde van het aandeel omhoog gaat en naar de werkelijke waarde toe stijgt. In sommige gevallen zal het zelfs nooit gebeuren.
Wanneer de waarde van het aandeel wel stijgt zoals verwacht, dan kan je rendement aardig oplopen. Als de koers is gestegen tot boven de werkelijke waarde kun je het aandeel verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht. Dit is het doel van beleggen in ondergewaardeerde aandelen.