Hoe Axento succesvol in factoren belegt

Hoe Axento succesvol in factoren belegt

Om de beleggingsresultaten in de beleggingsportefeuilles te verbeteren, belegt Axento vermogensbeheer in factoren. In dit artikel lichten we toe wat ‘factorbeleggen’ nu precies is en hoe wij dit toepassen in de beleggingsportefeuilles.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is factorbeleggen precies?
Over het algemeen zijn de meeste aandelenportefeuilles samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Dit betekent dat de aandelen met de grootste beurswaarde de zwaarste weging hebben. Met factorbeleggen wordt een aandelenportefeuille samengesteld op basis van een alternatieve methode zoals mate van beweeglijkheid, hoogte van dividend of bedrijfsomvang. Hierdoor wordt in de regel een betere rendement-risicoverhouding bereikt. Dit betekent bijvoorbeeld dat met een lager risico, hetzelfde rendement wordt behaald.

Wetenschappelijk onderbouwd
Het succes van factorbeleggen wordt in wetenschappelijk onderzoek al jarenlang aangetoond. Vooraanstaande studies tonen sinds de jaren zeventig aan dat met factorbeleggen een hoger rendement en/of een lager risico kan worden behaald. In onderstaande tabel zijn de kenmerken van de verschillende factoren en die van de brede markt weergegeven.

Okt 1990 – Dec 2013 Markt Value Size Momentum Minimum volatility Quality
Rendement 8,1% 9,0% 10,0% 10,5% 10,4% 11,4%
Standaard deviatie 14,9% 16,8% 15,8% 16,6% 11,0% 13,9%

Bron: MSCI (standaarddeviatie is een maatstaf voor risico)

In welke factoren belegt Axento en waarom?
Axento belegt op dit moment in de factoren Minimum volatility en Quality. De factor Quality heeft in combinatie met Minimum Volatility een uitstekend risicodempend effect binnen de beleggingsportefeuilles van Axento.

Bij Minimum volatility (lage volatiliteit) ligt de nadruk op het verlagen van het risico. Er wordt daarom een portefeuille samengesteld met aandelen die een lager dan gemiddelde standaarddeviatie hebben. Door te beleggen in de factor Minimum volatility is een beleggingsportefeuille beter beschermd tegen
dalingen op de aandelenmarkt.

Bij Quality ligt de nadruk op het selecteren van kwaliteitsbedrijven. Deze strategie is gebaseerd op de veronderstelling dat bedrijven met hoge en stabiele winsten doorgaans een beter rendement behalen. ’s Werelds bekendste belegger Warren Buffet maakt al jaren gebruik van deze factor.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.