De gemiddelde leeftijd in Nederland wordt al hoger. De pensioenleeftijd is hierom ook een aantal jaar terug verhoogd van 65 jaar naar 67 jaar. Deze pensioenleeftijd is echter niet haalbaar voor iedereen en elk beroep.
Op 17 november 2020 is voor deze mensen de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen door de Tweede Kamer aangenomen. Lees in dit artikel wat de Wet bedrag ineens inhoudt, wat een RVU-regeling is en hoe je verlof kunt sparen.
Wat is de Wet bedrag ineens?
De nieuwe Wet bedrag ineens houdt in dat als je na de verwachte datum van 1 juli 2023 met pensioen gaat, je maximaal 10% van de gehele waarde van je pensioen in één keer kunt opnemen. Dit bedrag wordt dan op de pensioendatum op jouw rekening gezet.
Het was de bedoeling dat deze wet al in januari 2023 van start zou gaan, maar de Tweede en Eerste kamer hebben nog geen besluit genomen. Dit heeft ook te maken met de tijd die pensioenfondsen nodig hebben om deze regeling te verwerken. Dat gaat niet lukken voor 1 januari 2023, daarom is de verwachte datum veranderd naar 1 juli 2023.
Je mag zelf bepalen waar je het geld dat je eerder ontvangt aan uitgeeft. Houd er alleen wel rekening mee dat je na deze eenmalige opname een lagere maanduitkering ontvangt.
Wees je er ook van bewust dat je vermogen na deze eenmalige uitkering hoger uitvalt. Dat kan gevolgen hebben voor toeslagen waar je wel of geen recht op hebt en je vermogensbelasting. Check dit daarom goed van tevoren.
Wat is een RVU-regeling en wie betaalt RVU-regeling?
RVU staat voor Regeling voor vervroegde uittreding. Het kan voorkomen dat je eerder moet stoppen met werken
De RVU is een regeling waarbij je recht krijgt om pensioen te ontvangen in de periode dat je eerder stopt met werken tot aan de AOW-leeftijd. De Belastingdienst kan beslissen of een regeling een RVU is. Als dit het geval is moet de werkgever 52% RVU-heffing bovenop de uitkering betalen.
Is de RVU regeling voor iedereen?
Ben je geboren tussen 1955 en 1961 en ben je in loondienst? Dan geldt een versoepeling van de RVU regeling. Er komt een RVU-drempelvrijstelling van 2021 tot en met 2025. Hierbij geldt dat werkgevers geen RVU-heffing hoeven te betalen tot een bepaald bedrag. Het RVU bedrag 2022 is € 1.847,- per maand. Als de uitkering boven dit bedrag valt, betaalt de werkgever alleen heffing over het gedeelte boven de drempel.
Mensen die geboren zijn tussen deze jaren, mogen drie jaar eerder stoppen met werken zonder enige boete van hun RVU-vergoeding. De uitkering kan uiterlijk doorlopen tot en met 2028. Dus tot eind 2025 kun je gebruik maken van deze regeling.
Wat is verlofsparen?
Je hebt als werknemer wettelijk verlof beschikbaar. Je kunt hier bovenop ook nog extra verlof sparen. Voorheen was dat tot maximaal 50 weken, in 2023 wordt dit verhoogd naar maximaal 100 weken.
Dit verlof is er zodat je tijdens het arbeidzame leven af en toe wat meer verlof kunt nemen voor bijvoorbeeld een sabbatical of een cursus.
Dit spaar je op door middel van overwerken, ploegentoeslag of zwaar werk toeslag.
Let op: als het bedrijf waar jij werkzaam bent failliet gaat, bestaat de kans dat je het gespaarde verlof kwijtraakt.