close up van man die biljetten in zijn jasje stopt

Wat is de Code Tabaksblat?

In dit artikel leggen we uit wat de code-Tabaksblat is, vertellen we over de commissie die de code heeft ingevoerd, de kritiek op de code en vertellen we over de voorzitter van deze commissie.

Meer blogs over wetten en regels lezen?

Klik hier voor meer informatie over de wetten en regels in de financiële sector.

Definitie code Tabaksblat

De code tabaksblat is een gedragscode waar beursgenoteerde bedrijven zich aan moeten houden. De gedragscode moet ervoor zorgen dat er een transparante jaarrekening voor aandeelhouders te zien is en zorgt voor een betere verantwoording aan de Raad van Commissarissen. Ook beschermt en vergroot de code de zeggenschap van aandeelhouders.

Hoewel de code niet wettelijk verplicht is, geldt wel de ‘pas toe of leg uit’-regel. Bedrijven hoeven zich dus niet aan de code te houden, maar moeten in het jaarverslag dan wel aangeven waarom ze zich er niet aan houden. Het is wettelijk verplicht om dat te doen.

De code heet officieel de Nederlandse Corporate Governance Code, maar wordt vaak Code-Tabaksblat genoemd,vernoemd naar de toenmalige voorzitter Morris Tabaksblat. 

Inhoud van de code

In de code staan onder andere regels over transparantheid van het jaarverslag, het beloningsbeleid en het vaststellen van beloningen, de algemene vergadering en de rol van de raad van commissarissen. Ook de taken en werkwijze van commissarissen en bestuurders zijn erin vastgelegd. Het gehele document is ook opgenomen in de wet. 

Kritiek op de code

De code kreeg veel kritiek vanuit het bedrijfsleven. Nederlandse bedrijven waren bang dat Nederland nu strengere regels zou krijgen dan buitenlandse bedrijven en dat veel topfunctionarissen zouden vertrekken naar het buitenland. 

Een ander punt van kritiek op de code was dat wanneer bekend wordt gemaakt hoe hoog de bonus van bepaalde functionarissen is, andere topmensen makkelijker een hogere bonus kunnen eisen. Het was de bedoeling dat de code het eisen van hogere beloningen juist tegen zou houden, maar doordat topfunctionarissen nu precies weten wat hun collega’s krijgen, willen zij niet achterblijven. 

Daarnaast was er kritiek op de uitvoering van de code. De macht van de aandeelhouders werd volgens de Federatie Nederlandse Vakbeweging, de grootste vakbond van Nederland, te groot. Verder vond de FNV dat er in de code geen normen en waarden met betrekking tot maatschappelijke aanvaardbaarheid van topbeloningen zijn opgenomen. 

Morris Tabaksblat

De code Tabaksblat is vernoemd naar Morris Tabaksblat. Hij was toen de voorzitter van de commissie, die een corporate governance code opstelde voor de beloning van topmanagers in het Nederlandse bedrijfsleven. 

Morris was een bestuurder en topfunctionaris. Hij zat onder andere in de raad van bestuur van Unilever en heeft topfuncties gehad bij Reed Elsevier, AEGON en TNT NV. In 2008 kreeg hij een eredoctoraat. In 2011 is hij overleden. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.