Wat is de Federal Open Market Committee?

Wat is de Federal Open Market Committee?

Het Federal Open Market Committee (hierna: FOMC) bepaalt het monetaire beleid van de Verenigde Staten. Dit wordt vooral gedaan door middel van openmarkttransacties. Zij zijn hiermee het belangrijkste orgaan binnen het Federal Reserve System (FED), het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De FOMC vergaderingen

De FOMC komt jaarlijks zo’n acht keer bij elkaar om te vergaderen. Hiervan wordt de datum en tijd niet bekend gemaakt. 

Bij deze vergaderingen wordt onder andere de Federal Funds Rate bepaald. Dit is het tarief waartegen banken van elkaar kunnen lenen. Het gekozen rentetarief moet zorgen voor prijsstabiliteit en economische groei op de Amerikaanse markt. Momenteel bedraagt dit tarief 0,25%. De bedoeling is dat dit tarief tot 2023 ongewijzigd blijft. 

Leden van het FOMC

Het comité bestaat uit twaalf leden. Dat zijn de zeven leden van de raad van bestuur van de Federal Reserve System, de directeur van de Federal Reserve Bank van New York en nog vier directeuren van overige Federal Reserve banken. Deze laatste vier leden worden gekozen uit de directeuren van de overige elf Federal Reserve banken en roteren jaarlijks.
De huidige leden van de Federal Open Market Committee zijn: 

  • Jerome H. Powell (FOMC voorzitter, Raad van Bestuur FED)
  • Michelle W. Bowman (Raad van bestuur FED)
  • Lael Brainard (Raad van bestuur FED)
  • Richard H. Clarida (Raad van bestuur FED)
  • Randal K. Quarles (Raad van bestuur FED)
  • John C. Williams (FOMC vice voorzitter, directeur FED New York) 
  • Patrick Harker (Directeur FED Philadelphia)
  • Robert S. Kaplan (Directeur FED Dallas)
  • Neel Kashkari (Directeur FED Minneapolis)
  • Loretta J. Mester (Directeur FED Cleveland)

De overige twee plaatsen zijn momenteel niet bezet. 

Wisselingen binnen het FOMC

Bij de eerste vergadering van het kalenderjaar worden de vier gouverneurs afgewisseld. Dit is bedacht zodat per jaar een aantal directeuren uit verschillende gebieden hun mening kan geven over de financiële situatie in de VS. New York is hierop de uitzondering. De gouverneur van New York maakt ieder jaar deel uit van het FOMC.

Waar in 2020 de gouverneurs van Philadelphia, Dallas, Minneapolis en Cleveland in het FOMC zitten, is het in 2021 de beurt aan Chicago, Richmond, Atlanta en San Francisco. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.